Pražské symfoniky povede Daniel Sobotka

Praha - Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK má nového šéfa. Ředitelem se od dubna stane Daniel Sobotka, bývalý předseda poradního sboru primátora pro oblast kulturní a grantové politiky. Mezi uchazeči o post byl i Oliver Dohnányi nebo Bohumil Kulínský.

Minulý ředitel orchestru Ilja Šmíd sám rezignoval poté, co čelil dlouhodobé kritice od svých spolupracovníků. Praha konkurz už loni jednou vypsala, nového ředitele orchestru ale kvůli nízkému počtu uchazečů nevybrala.

O novém řediteli dnes na doporučení odborné komise rozhodla rada města. Sobotka (* 1969) vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické v Praze. Dlouhodobě působí v hudební branži. Spolupracoval například s Českou filharmonií nebo některými hudebními festivaly vážné hudby, většinou na pozici manažera nebo poradce. V roce 2008 byl zvolen předsedou poradního sboru primátora pro oblast kulturní a grantové politiky.

Na druhém místě se v konkurzu umístil Oliver Dohnányi, bývalý šéf Státní opery. Komise nestanovila pořadí na dalších místech. O post šéfa pražských symfoniků se ucházel mimo jiné i dirigent a bývalý dlouholetý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský a bývalý programový ředitel pražských symfoniků Petr Daněk. Dohromady se konkurzu zúčastnilo 11 lidí.

Vydáno pod