Na Štědrý večer v Pekle s princeznou

Praha - Na Štědrý večer se mohou diváci České televize těšit na rodinnou pohádku režiséra Miloslava Šmídmajera Peklo s princeznou. Do hlavních rolí pohádkové inscenace s prvky komedie, jež měla premiéru v lednu loňského roku, režisér obsadil Terezu Voříškovou a Jiřího Mádla, v epizodní roli čerta se objeví i režisér Miloš Forman. Příběh o královských dětech a královské lsti, která vyvolala hněv samotného Lucifera, uvede program ČT1 od 19:00.

Co se stane, když si tvrdohlavá princezna Aneta odmítne vzít prince Jeronýma a královskou lest s nepravými čerty prokoukne sám Lucifer? Bude svatba, válka, nebo peklo na zemi? Tvůrci filmu slibují především legraci. A spoustu falešných i pravých čertů, kteří umí pěkně zkomplikovat život. „Děti tam mají motiv s čerty, myslel jsem ale i na to, aby tam byla krásná princezna se vším všudy, aby se měli i tatínkové na co dívat. Je to zkrátka rodinná pohádka,“ přibližuje režisér Miloslav Šmídmajer.

Pohádková komedie vypráví o Anetě, dceři dobráckého krále Leopolda, která se odmítá provdat za nešikovného prince Jeronýma ze sousední země. Jeho otec, král Bedřich, ale na sňatku trvá, Leopold proto veřejně rozhlásí, že se o princeznu uchází sám Lucifer a doufá, že to Jeronýma od svatby odradí. V tu chvíli se ale děj příběhu začíná zamotávat. Jak říká Petr Nárožný, jenž ztvárnil krále Leopolda, správná pohádka musí trochu strašit a musí tam být hodně legrace. Režisér Šmídmajer slibuje obojí. „Kritika byla vcelku příznivá, byl to film číslo 8, pokud jde o návštěvnost kin v loňském roce,“ upřesňuje. Jeho slovům odpovídají i dvě divácké ceny, které si film odnesl z loňského 49. mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Zlaté jablko jí udělili diváci za nejúspěšnější hraný film a získala také Hlavní cenu dětské poroty za nejlepší hraný film.

Rozhovor s režisérem Miloslavem Šmídmajerem (zdroj: ČT24)

Režisér měl zprvu obavy podívat se na ohlasy k filmu na internetu. Příjemně ho však překvapily a zaujala ho mimo jiné i diskuse o tom, zda mají pohádky v dnešní době ještě smysl. „Mladá generace má přece jen raději fantasy, ale ta starší generace, ke které pomalu začínám patřit, miluje pohádky,“ srovnává režisér. Každý však podle něj touží po spravedlnosti, která se právě v pohádce objevuje. „Zkracují se intervaly, dokdy se děti na pohádky dívají. Dřív se dívaly do patnácti, dnes už jsou ochotné dívat jen do dvanácti let. Tahle pohádka by ale měla být především rodinná,“ dodává.

Co se týče hereckého obsazení, zvolil režisér komediální klasiku. Do rolí králů tak obsadil Petra Nárožného a Václava Postráneckého, královnu Viktorii si zahrála Zlata Adamovská. „Malinko jiní jsou ti mladí, tedy princ a princezna, protože tam jsem věděl, že by měli (vzhledem ke svému věku) působit trošku moderněji, aby se tomu dnešní teenageři nesmáli,“ říká Šmídmajer.

Veselý pohádkový příběh, jenž někteří označují za příběh romantický, vznikl v koprodukci společnosti Bio Illusion a České televize.

  • Peklo s princeznou zdroj: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2196/219543.jpg
  • Peklo s princeznou zdroj: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2196/219547.jpg
  • Peklo s princeznou zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2195/219494.jpg