Dvořákova Praha mění vedení. Darjanina nahradí Vrabec

Praha – Festival Dvořákova Praha do letošního šestého ročníku vstoupí s novým ředitelem. Zakladatele Vladimíra Darjanina nahradil Marek Vrabec, který je zároveň umělecký šéf Strun podzimu. V září tedy festival zahájí s kompletně novým uměleckým vedením.

„Od spolupráce s novým uměleckým vedením nečekáme žádnou revoluci, ale spíše evoluci. Prvních pět let bylo ve znamení úspěchů, ale i poučení. Příští ročníky by na ně měly navázat. Do dalšího období festivalu chceme v rámci dramaturgie přinést nové a svěží nápady, festival omladit a kvalitativně zase o krůček posunout. Vize, kterou nám představil Marek Vrabec, toto zcela naplňuje,“ nechal se slyšet Robert Kolář z Akademie klasické hudby. 

Darjanin přesto neodejde nadobro. Bude nadále zasedat právě ve správní radě společnosti Akademie klasické hudby, jež Dvořákovu Prahu pořádá. Darjanin má za sebou totiž pětadvacetiletou kariéru v oboru, jeden rok vedl např. i Českou filharmonii. Byl však odvolán kvůli údajným „nedostatkům v hospodářství“. 

Nově zvolený Vrabec považuje novou práci za osobní výzvu. I když se bude na programu akce dramaturgicky podílet už tento rok, s ohledy na dlouhodobost plánování však jeho definitivní rukopis ponese až ročník 2014. Vzhledem k Vrabcovu postu spolu Struny podzimu i Dvořákova Praha začnou spolupracovat. Ani jeden festival však touto kooperací nepřijde o samostatné postavení ani o svou individuální dramaturgii. 

Dvořákova Praha se během čtrnácti dnů v pražském Rudolfinu soustředí spíše na prezentaci klasické hudby, Struny podzimu naproti tomu do programu přidávají jazz, starší hudbu či world music a konají se od září do listopadu.  

Ucelený program naleznou návštěvníci na stránkách festivalu teprve 25. dubna, kdy začne zároveň i předprodej vstupenek.