Koppitzova jemná klasická fotka zdobí Moravskou galerii

Brno – Moravská galerie od zítřka představuje dílo váženého fotografa Rudolfa Koppitze. Ten se sice narodil německy mluvící rodině na Bruntálsku, většinu svého tvůrčího života však strávil v Rakousku. Expozici přichystala rakouská historička Monika Faber.

Koppitz patří k nejuznávanějším fotografům své generace. Proslavil se hlavně v zahraničí, pořadatelé české výstavy jej však řadí i na přední místa v rámci dějin domácí fotografie. Držel se ověřené klasiky a neexperimentoval s dobovou avantgardou, jež ho příliš neoslovila. Směřoval k realističtějšímu zobrazení dokumentární tvorby a zařadil se tak do stylu vídeňské secese.

Autor se vyznačuje precizní technikou, důrazem na formu, ale také hravým přístupem ke světlu a stínu. Galerie reflektuje jeho celoživotní tvorbu od raných „krajinkářských“ pokusů až po slavné akty. Mezi ty neznámější z nich patří Studie pohybu.  

  • Rudolf Koppitz - Studie pohybu zdroj: Moravská galerie
  • Rudolf Koppitz: V lůně přírody zdroj: Moravská galerie

Návštěvník se dostane také k leteckým snímkům. Ty Koppitz pořídil coby průzkumný fotograf během první světové války. „Při pohledu na záběry ze vzduchu si ani neuvědomíme, jak nebezpečné bylo jejich získávání,“ připomněla autorka výstavy Monika Faber. 

K zajímavým kouskům z jeho tvorby prý patří také záběry rakouského venkova, které se po umělcově smrti objevovaly v nacistických publikacích. O Koppitzových politických názorech se ovšem nic neví.   

První Koppitzovu monografickou výstavu v Česku doprovází katalog s uceleným přehledem celoživotního díla. Výstava nabídne přes sto snímků. Expozice potrvá do 7. července.