Sónar oslaví dvacetiny s Nicolasem Jaarem, Kraftwerk nebo Bat for Lashes

Barcelona - Česko bude sice v polovině června sotva na prahu vlny letních festivalů, španělskou Barcelonu ale tou dobou čeká jeden z jejích vrcholů. Katalánské letovisko rozproudí od 13. do 15. června jubilejní 20. ročník festivalu Sónar, který za dvě desítky let vyrostl v jednu z největších a nejrespektovanějších přehlídek (především) elektronické hudby. Sónar se honosí podtitulem „mezinárodní festival progresivní hudby a novomediálního umění,“ většinu návštěvníků, kterých se loni sjelo na osmdesát tisíc, ale láká především na taneční party. Letos zahrají třeba Nicolas Jaar, AlunaGeorge, Bat for Lashes nebo Gold Panda, Kraftwerk či Darkstar.

Sónar od svého vzniku v roce 1994 pracuje s filozofií propojit nejnovější trendy elektronické progresivní hudby s technologiemi a novými médii. I proto dostal barcelonský festival netradiční formát dvou takřka nezávislých částí - Sónar by Day a Sónar by Night. Zatímco přes den mají prostor menší projekty a kapely, prezentace nebo workshopy, přes noc se dostávají ke slovu větší jména a taneční party.

Nutno podotknout, že původnímu záměru se ale Sónar v posledních letech trochu zpronevěřuje. Na rozdíl od dalšího z významných barcelonských hudebních festivalů Primavera Sound se už tak striktně nedrží nezávislé scény, line-upu Sónaru kraluje hned několik interpretů balancujících na hraně středního proudu, které lze těžko řadit k inspirativním hudebníkům. Zřejmě jde o cestu, jak nalákat i platící návštěvníky, kteří zbytek vystupujících projektů vlastně ani neznají. Jak jinak si vysvětlit účast dubstepové celebrity Skrillexe nebo kytárpopových Two Door Cinema Club

Naštěstí i přes tyhle ústupky komerčnímu rozměru festivalu je program nabitý pořádnou řádkou zajímavých jmen, které zapadají do oné filozofie sledování progresivních hudebních trendů a jež bez pochyb připraví Sónaru hodně zábavnou a důstojnou oslavu dvacetin.

Legendy bude letos v Barceloně zastupovat jedna z klíčových kapel pro vývoj elektronické hudby vůbec - němečtí Kraftwerk, kteří věrni svému důrazu na vizuální stránku předvedou novou trojrozměrnou show. Nebudou sice chybět ani další z důležitých postav počátků taneční scény jako Laurent Garnier, Derrick May nebo Matthew Herbert, zaostřit se ale vyplatí hlavně na projekty, které hýbou hudebními vodami právě nyní.

AlunaGeorge sice ještě nepatří mezi největší hvězdy, ale málokdo letos budí více pozornosti než tenhle R'n'B/elektropopový projekt. AlunaGeroge mají na kontě sice jen jedno EP, ale singly Your Drums, Your Love nebo Attracting Files okouzlily kdekoho, a jejich debutová deska je tak jedním z nejočekávanější počinů blížících se měsíců.

Debutovou deskou Space is Only Noise udělal před dvěma lety díru do světa Nicolas Jaar, který (třeba podle kanadské Grimes) patří mezi nejinspirativnější producenty dneška a jeho vystoupení by mohlo být jedním z vrcholů Sónaru. Pozornost budí i další projekt, který zatím vydal jediné EP - TNGHT -, beatový nářez Hudsona Mohawka a Lunice slibuje pořádnou taneční jízdu.

Řízný taneční zážitek připraví návštěvníkům Sónaru ve speciálním dj setu zřejmě i věhlasní Justice, Modeselektor nebo Baueer. Z projektů mimo taneční scénu se představí například charismatická Bat for Lashes nebo veteráni alternativního hip hopu Jurassic 5.

Kolem světa a zase zpátky 

Sónar za dvacet let existence přerostl v respektovanou obchodní značku, a tak už od roku 2002 cestuje v různých mutacích po celém světě. Letos se v různých obměnách představil v jižní i severní Americe, Japonsku nebo na Islandu. Vrcholem však bude až domovský barcelonský festival, který proběhne od 13. do 15. června. 

Seznam vybraných interpretů na Sónar 2013:

Sónar by Day: Jamie Lidell, Liars, Lindstrom & Todd Terje, TNGHT, Karl Hyde, AlunaGeorge, Sherwood & Pinch, Modeselektor dj set, Gold Panda, Matthew Herbert dj se, Mary Anne Hobbs, Darkstar, Vatican Shadow, Delorean, Foreign Beggars, Mykki Blanco, Francesco Tristano: piano 2.0, Dinos Chapman, Ólafur Arnalds Trio, Fatima Al Qadiri, bRUNA, Krystal Klear, Nacho Marco, La Bien Querida, Bradien + Eduard Escoffet, Samaris, Gluteus Maximus, Fantastic Mr. Fox, Christeene, Anenon, UMA/Jools Hunter, Panoram, Mr. Beatnick, Ulf Eriksson, Baris K, Le K, Be Gun.

Sónar by Night: Kraftwerk 3D show, Skrillex, Two Door Cinema Club, Major Lazer, Diplo, Nicolas Jaar, C2C, Derrick May, Baauer, Raime, Matthias Zimmermann, Karenn, Eats Everything, Oneman, Objekt, Sound Pellegrino Thermal Team, Pet Shop Boys, Paul Kalkbrenner, Justice dj set, Soulwax, Hot Natured, Laurent Garnier, Seth Troxler, Maceo Plex, Busy P (Ed Banger Megamix), Breakbot.

(Kompletní program naleznete ZDE.)