Šéfdirigentem České filharmonie bude Jiří Bělohlávek

Praha - Novým šéfdirigentem České filharmonie se stane světově uznávaný dirigent Jiří Bělohlávek. Smlouvu podepíše dnes odpoledne na ministerstvu kultury. Mandátu se zřejmě ujme na podzim roku 2012. Čtyřiašedesátiletý Bělohlávek v současnosti působí na prestižním šéfdirigentském místě u Symfonického orchestru BBC v Londýně, kde mu smlouva v roce 2012 skončí. V témže roce ukončí spolupráci s českými filharmoniky současný šéfdirigent Izraelec Elijahu Inbal.

Vedení ČF o podpis smlouvy s Bělohlávkem, který je považován za nejúspěšnějšího českého dirigenta současnosti, dlouho usilovalo. Jednalo s ním jako s jediným oficiálním kandidátem. Slibuje si od něj mimo jiné i posílení pozice ČF na mezinárodní hudební scéně. Bělohlávek je vhodným kandidátem i podle některých hudebních kritiků. Někteří hráči ČF se jej ale mohou obávat vzhledem k jeho pověstné náročnosti, zejména v přípravě na koncerty.

Čtyřiatřicetiletý Mareček prosazoval Bělohlávka již v době, kdy se účastnil konkurzu na šéfa ČF, protože filharmonici prý potřebují silnou dirigentskou osobnost, nejlépe českého původu. Marečka jmenoval ministr kultury do funkce v říjnu poté, co mu ho jako nejvhodnějšího kandidáta doporučila výběrová komise. Mandátu se ujme začátkem února příštího roku.

Bělohlávek V České filharmonii působí pravidelně již od roku 1981, v čele orchestru stanul v říjnu 1990. V únoru 1992 však oznámil rezignaci, reagoval tak na to, že část orchestru na podzim 1991 vehementně prosazovala do čela filharmonie německého dirigenta Gerda Albrechta. Spolupráci s ČF ale nikdy nepřerušil. Jeho odchod znalci hodnotili jako historickou chybu, která zahájila v tělese dvacetiletou krizi.

Jiří Bělohlávek

Narodil se 24. února 1946 v Praze. Studoval hru na violoncello a dirigování na pražské konzervatoři, dirigentská studia završil na Hudební fakultě Akademie múzických umění (HAMU) v Praze (1972).

Byl dirigentem komorního orchestru Orchestra Puellarum Pragensis (1967-1972), asistentem šéfdirigenta ČF Václava Neumanna (1970-1971), dále působil jako dirigent Státní filharmonie Brno (1972-1977), šéfdirigent Symfonického orchestru FOK (1977-1989), šéfdirigent České filharmonie (říjen 1990-únor 1992), hlavní hostující dirigent Symfonického orchestru BBC (1995-2000); od roku 1994 vede Pražskou komorní filharmonii, od roku 1995 vyučuje dirigování na HAMU, od července 2006 je šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC.

Proslul interpretacemi klasických a romantických děl, zvláště pak děl českých skladatelů - Dvořáka, Janáčka a především Bohuslava Martinů. Kritici ho řadí mezi nejlepší interprety hudby Martinů vůbec.

Jiří Bělohlávek je ženatý, má dvě dcery.

Vydáno pod