Co nového v Liberci? I tady je Krakonošovo

Liberec - Kubo, boty! Anče, kabát! Hajnej, klobouk! prohání zlomyslný Trautenberk v Divadle F. X. Šaldy své „podřízené“. A co na to jeho soused, jemnostpán Krakonoš? Šest Krkonošských pohádek můžete od 14. dubna sledovat nikoli v televizním večerníčku, ale na liberecké scéně.

Pro Liberec mají Krkonošské pohádky kouzlo nejen díky blízkosti Krkonoš, ale i díky herci Františku Peterkovi, někdejšímu členovi Divadla F. X. Šaldy, který v oblíbeném večerníčku hrál Krakonoše. Hrané pohádky vznikly v roce 1974 a šest z nich převedlo nyní do jevištní podoby liberecké dívadlo, ve spolupráci s autorkou předlohy Boženou Šimkovou.

„Začínáme pohádkou o štěpanickém baronovi, hrajeme i příběhy Jak Trautenberka bolely zuby nebo Jak Trautenberk otrávil strakatou kozu,“ prozradil některé z nich Martin Otava, ředitel divadla a představitel právě chamtivého a nesnesitelného sedláka. „Herci vystupují v tomto představení bez nároků na honorář a nazkoušeli ho ve svém volném čase. Chtěl jsem jim jít příkladem,“ vysvětlil, proč se ujal jedné z rolí. Je také autorem scény a kostýmů.

  • Martin Polách jako Krakonš v představení Divadla F. X. Šaldy autor: Roman Dobeš, zdroj: Divadlo F. X. Šaldy
  • František Peterka (Krakonoš) a Ilja Prachař (Trautenberk) ve večerníčku Krkonošská pohádka zdroj: ČT

Lidé prý svůj večerníček poznají. Televizní verzi budou připomínat nejen kulisy a kostýmy herců, ale třeba i pověstný kouř z Krakonošovy fajfky. Zadýmá z ní Martin Polách, podle něhož jeho předchůdce František Peterka ukázal, jak má vládce hor vypadat a chovat se, a jeho snahou bude ho napodobit.

Jako rázná Anče se představí Barbora Mottlová. Kubu si zahraje Michal Maléř a popletený hajný, a tak trochu i průvodce dějem, bude Přemysl Houška. Na Kateřinu Vydrovou připadla role kozy Lízy a chybět prý nebude ani sojka.

Divadelní verze Krkonošských pohádek bude mít v režii Víta Prýmka premiéru v libereckém Malém divadle 14. dubna v 15:00. „Věřím, že se přijdou podívat jak ze sentimentu rodiče, tak ze zvědavosti děti,“ přeje si ředitel liberecké scény Martin Otava.

Reportáž Michala Jemelky o Krkonošských pohádkách (zdroj: ČT24)

Pokud jste příznivcem Krkonošských pohádek a do Liberce se na představení nedostanete, nezoufejte. Večerníček můžete sledovat v originále - od 26. dubna na České televizi.