Kupka má nového přítele. Získal si ho milionem korun

Paříž - Movití milovníci umění si dnes mohou vybrat z nabídky pařížské pobočky Christie's. V rámci dnešní dražby moderního umění této aukční síně se vedle dalších zvučných jmen prodávaly i díla Františka Kupky. Jeho kvaš s názevm Déroulement sur bleu et vertje se prodal za 43.500 eur (asi 1,1 milionu korun). Zřejmě nejcennějším dílem dnešní aukce je ale obraz Pabla Picassa Sedící žena, kterou odborníci odhadli až na 1,2 milionu eur (31 milionů korun).

Kupkovo dílo, které se dnes dražilo, je vytvořeno technikou kvaše. Jde o malbu na papíře vodovými barvami, které se ovšem na rozdíl od akvarelu nanášejí v neprůhledných vrstvách. Kupka je v centru zájmu sběratelů dlouhodobě. Například letos v únoru Sotheby's v rámci dražby impresionistického a moderního umění vydražila jeho kvaš Le Bois (Les) z roku 1907, který si našel kupce za 16 875 liber (zhruba 510 000 korun).

František Kupka / Déroulement sur bleu et vert
Zdroj: ČT24/Christie˙s

František Kupka (23. září 1871, Opočno – 24. června 1957, Puteaux, Francie) byl český malíř a grafik světového významu, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Jeho vztah k hudbě se podílel na vzniku a realizaci dalšího nového výtvarného směru – orfismu, tedy směru, přibližujícímu malířství jiným uměním (hudba, poezie). Převážnou část života žil ve Francii.

Pablo Picasso / Sedící žena
Zdroj: ČT24/Christie˙s