Světoznámé Rijkmuseum otevírá po 10leté rekonstrukci

Amsterodam – Deset let – přesně tak dlouho musela veřejnost čekat, než se po rekonstrukci otevře známé muzeum výtvarného umění, královské Rijkmuseum. Jeho sbírky zůstaly očím návštěvníků skryty od roku 2003. Náklady na jeho opravy se však odhadovaly na menší částku a měly skončit v podstatně kratší době. Nyní se však milionům návštěvníků z celého světa ukazuje v novém světle. I tak má stavba ale pár vroubků…

Začátkem tohoto měsíce kurátoři definitivně dokončili instalaci sbírek a všechny umělecké předměty už jsou tak na svých místech. Nechybí ani největší turistická vějička – Rembrandtův obraz Noční hlídka. Milovníci starého Rijkmusea se však musí připravit na podstatnou změnu. Mistrovská díla Johannese Vermeera, Franse Halse či Jana Steena totiž ukazuje v nových souvislostech.

„Změnilo se úplně všechno. Máme více než jeden milion sbírkových předmětů a dříve jsme je vystavovali podle druhu. Měli jsme galerii skla, galerii porcelánu, galerii malby. Teď jsme všechno promíchali a ukazujeme návštěvníkům příběh umění od středověku až do 20. století,“ uvedl ředitel sbírek Taco Dibbits.

Vedle slavných pláten tedy návštěvníci najdou nábytek či předměty denní potřeby, takže získají větší představu o duchu dané doby nebo o inspiraci malířů.

  • Rijkmuseum zdroj: Rijkmuseum
  • Rijkmuseum zdroj: Rijkmuseum

Nezměnil se však jen interiér. Budova muzea prodělala značné úpravy, ačkoliv se zvenčí zdá stále stejná. Vnitřní uspořádání je jiné a nejnápadnější je nová vstupní hala pod terénem, již zaplavuje denní světlo ze skleněného stropu. Hala se nachází ve městě pod zemí, kde je už tak hustá síť kanálů a prakticky leží na vodě. Návštěvníci tedy do muzea vstupují pod úrovní mořské hladiny, což vzbuzuje otázky, zda jsou budova a její sbírky s nevyčíslitelnou hodnotou dostatečně chráněny před případným zatopením.

Na nepříjemnosti jsou stavbyvedoucí ale zvyklí, provázely je totiž po celou dobu rekonstrukce. Původně se totiž počítalo s tím, že se opravy stihnou do pěti let a budou stát asi sedm miliard korun. Časově se stavba protáhla dvojnásobně a finance se vyšplhaly až k deseti miliardám.

Nyní, těsně před sobotním slavnostním otevřením, jsou ale všechny problémy zapomenuty. Nizozemci už si v předprodeji koupili na padesát tisíc lístků a přestřižení pásky, což má udělat královna Beatrix, budou sledovat na místě i v přímém přenosu v televizi.

Vydáno pod