Jak se táta stal Práskačem a Dwayne „The Rock“ Johnson hercem

V boji s drogami zákon prohrává. Je třeba udělat něco pro to, aby se to změnilo! A na to je v americké justici to, čemu se říká „Mandatory Minimum Drug Sentences“. Tenhle zákon o nutném minimálním trestu má jednoduchá pravidla i konsekvence. Když práskneš dalšího dealera, pustíme tě o hodně dřív. Když bonzneš velkou rybu, pustíme tě možná hned zítra. Má to jen jeden háček. Když drogový kartel jen vzdáleně začenichá zradu, vykuchá tě pomalu (aby sis to užil) i s rodinou. Je to drsné, je to špinavé, je to nízký kšeft – je to právě takové, jaký je svět drogového byznysu. A proto by to mohlo fungovat!

Ještě nedávno kosil Dwayne Johnson jako Roadblock svým vysokotonážním kanonem po desítkách hajzly v G.I. Joe: Odvetě, kde si vystačil s jedním zarputile zabetonovaným výrazem a rafinovaně roztrhaným trikem, aby bylo patrné, že má kolem krku tolik, kolik má běžný člověk kolem stehna. Herectví (či lépe řečeno to, co se za něj v případě The Rocka vydávalo) spočívalo v uplynulých letech zejména ve zkušeném vlnění anabolické svalové hmoty, brilantní práci s pravým obočím a několika elementárních kukučích, které si sem přinesl z wrestlingové arény, odkud vyšel. Kdo by to do něj řekl, nedávno kosil hajzly a teď se k nim chystá vetřít, aby zachránil syna z prvního, rozvedeného manželství, který šel místo na vejšku bručet do basy za přechovávání a obchod s drogami.

Co na tom, že v tomhle kšeftu nikdy nejel, komu záleží na tom, jaká je reálná míra jeho viny, koho zajímá, že tu možná chcípne nebo odsud vyleze jako semletá troska v nějakých padesáti. No přece jeho úžasně narostlého taťku Johna Matthewse to betálně zajímá a vy, kteří víte, čeho je The Rock schopen, když ho něco vytočí, natěšeně čekáte, jak jeho těžkotonážní kopance rozmetají mexický drogový kartel, kosmaté tlapy vyrvou vězeňské mříže a on si pak (za zděšeného statování vězeňské služby) odnese synka Jasona v zubech do rodného pelíšku. A také by to nějak takhle ještě před rokem udělal a vy byste absolvovali jeho další standardní vypalovačku. Jenomže časy i Dwayne Johnson se mění, že nestačíte zírat a když vám to dojde, začnete, řekněme, mírně (ale skutečně mírně) aplaudovat.

  • Práskač / Dwayne Johnson, Melina Kanakaredesová zdroj: H.C.E.
  • Práskač / Susan Sarandonová zdroj: H.C.E.

Dwayne totiž není žádný vůl, za kterého ho díky jeho minulosti mají někteří tendenci považovat, a samozřejmě ze sebe nesetřese svoji grandiózní muskulaturu, která ho činí bisexuálně zajímavým a navíc se mu sejde v opusech jako je Rychle a zběsile (tuším, že pošesté). Tak, jak narostl, i s tím, co namakal v posilovnách, vstupuje do Práskače jako seriózní stavební podnikatel, který ve chvíli, kdy zakládá novou rodinu, musí řešit problém té, kterou opustil.

Kdo čeká, že se z jeho Johna Matthewse časem vyklube bývalý tuleň na předčasné penzi nebo jiný podobný týpek, který dokáže efektivně využít svoji páru, ten sází na špatného koně, protože nic takového se nestane. John Matthew je prostě jen dobře narostlý podnikatel, ale hlavně vyděšený fotr, který ví, že v tom svého kluka prostě nemůže nechat.

Jason totiž nechce, ale vlastně ani nemůže nikoho z drogové branže prásknout, protože nikoho nezná, čímž je zákon o nutném minimálním trestu ze hry, neboť nádvladní Susan Sarandonová je kariéristická mrcha, která nepomůže, když nedostane výživnou protislužbu, jež posílí její pozici v dalších volbách. A tak se vyklepaný, ale vnitřně rozhodnutý John rozhodne, že tuhle protislužbu udělá za Jasona, což znamená infiltrovat se do drogového kartelu, získat důvěru z definice podezíravých bossů, zvládnout pár kšeftů - a pak ho podrazit a předhodit zákonu. Prostě brnkačka, nemyslíte?

Vcelku konvenční scénář, otírající se o americké zákonodárství, rozsvítil do slušného, byť vlažně akčního dramatu poměrně neznámý režisér Ric Roman Waugh, který vycítil svoji šanci a chopil se jí s přehledem zkušeného borce, kterým na parketě dramatických (téměř thrillerových) celovečeráků s přesahem zatím rozhodně není.Po tomhle slibně a čistě odvedeném spektáklu si ale říkám, že co není, může být.

  • Práskač / Barry Pepper zdroj: H.C.E.
  • Práskač / Dwayne Johnson zdroj: H.C.E.

Punc autenticity tu primárně nedodává často zneužívané (a proto nezřídka již vážně nebrané) upozornění, že film byl natočen podle skutečné události, ale autentický, střídmý a věrohodný výkon ústřední postavy, z níž Dwayne Johnson nevytváří dalšího bouchače v duchu svého trademarku, z čehož jsou všichni na větvi. V tomhle (nepochybně oprávněném) pocitu je ovšem zaklíčováno i nebezpečí, že Práskač bude jen proto, že v něm The Rock nepobíhá s kulometem pod paží, kudlou v zubech a polooděnou krasavicí přes ramena, hodnocen výš, než kam jeho solidní, ale pořád jen průměrná kvalita dosahuje.

Jakkoli se Dwayne tímto vzdává svého vyzkoušeného arzenálu, zůstává nepřehlédnutelně dominantní figurou příběhu, do něhož Susan Sarandonová přispívá další ze svých vlažných rolí, kterých má v poslední době víc, nežli je na herečku jejího formátu zdrávo. Z postav, které se tak trochu krčí v Dwaynově stínu nejvíce zaujme vyzáblý protidrogový agent Barry Pepper s bojovně načesanou kozí bradkou, který vypadá, že je pořád tak trochu sjetý (což v jeho případě jde brát i jako nemoc z povolání) a tak posedle infiltrovaný do drogového světa, že se už vlastně stal jeho součástí.

Práskač nám vypráví vlastně smutný příběh o zhovadilém, drsném a nedůstojném systému a jeho obětech, jemuž šťastný konec, řekněmě si na rovinu, až tak moc nesluší. A také je to tak trochu varování, jak málo stačí k tomu, aby se docela šťastný a bezproblémový život zhroutil náhle do nicoty. Jenomže v téhle nicotě je i hodně naděje a to nejen pro Jasona, který tu dostal životní lekci a jenž má kliku, že má tátu, jenž ho nespravedlivému právu nedá. „Jseš mrtvej, Johne,“ tvrdí Dwaynovi bývalý mukl, kterého zavlekl do své hry. Ale mýlí se! Tohle totiž The Rockovi už říkali mnohokrát. Zatím se vždycky přepočítali. Je jasné, že i takovouto nezvykle civilní a na jeho poměry nekontaktní, rodinnou misi přežije a ustojí. Také je na něm vidět, že se před ním otevírají možnosti, o nichž jsme neměli ponětí – a navíc mu všechno tohle prospívá a dělá docela dobře.

SNITCH / PRÁSKAČ. USA 2013, 112 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Ric Roman Waugh. Scénář: Justin Haythe, Ric Roman Waugh. Kamera: Dana Gonzales. Hudba: Antonio Pinto. Hrají: Dwayne „The Rock“ Johnson (John Matthews), Barry Pepper (Cooper), Susan Sarandonová (Joanne Keeghanová), Jon Bernthal (Daniel James), Michael Kenneth Williams (Malik), Rafi Gavron (Jason Collins), Melina Kanakartedesová (Sylvie Collinsová), Benjamin Bratt (Juan Carlos ,El Topo´ Pantera). V kinech od 11. dubna 2013.