Fígl: Vránová, Vančurová a Postránecký. Kdo přebývá?

Praha - Ve světové premiéře uvedlo pražské Divadlo Ungelt hru amerického dramatika Henryho Meyersona Fígl, která byla v zahraničí zatím představena jen ve scénickém čtení. Hořká komedie nabízí tří velké role pro Martu Vančurovou, Václava Postráneckého a Alenu Vránovou. Pro ni je Fígl už pátou společnou inscenací s režisérem Ladislavem Smočkem. Zatím posledním titulem byl Ledňáček, který patří mezi nejúspěšnější hry Ungeltu.

Dvaasedmdesátiletý dramatik se psaní her věnuje teprve deset let. V tragikomedii Fígl (2009), která je jeho prvním textem přeloženým do češtiny, čerpá ze svou dlouholeté psychoterapeutické praxe. Zaměřoval se při ní na partnerské vztahy, v nichž byl jeden z páru fyzicky postižený. Do hry také zakomponoval svůj oblíbený motiv stand-up komedie, která je pro něj jedním z hlavních zdrojů inspirace. „Jsou to hořká témata, ale život nepřestane být zároveň smutný i veselý,“ dodává režisér Jaroslav Smoček k Meyersonově tragikomedii.  

Ve Fíglu je Helena, žena stárnoucího komika, donucena po manželově mrtvici zcela přehodnotit svůj dosavadní život. V nemocnici se dozví nejen to, že její manžel bude trvale upoután na invalidní vozík, ale také, že ji tři roky podváděl s její sestrou. Není lehké odpustit a najít v sobě smíření, ale také nejde škrtnout čtyřicet let společného života. „Ono to není ani odpouštění v tomhle případě, ale smíření se se svým věkem, s věkem svého partnera a s myšlenkou, že si vezmu v životě to, co za to stojí,“ upřesňuje představitelka Heleny Alena Vránová.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Manželský trojúhelník nabízí tři role pro vyzrálé herectví: Alena Vránová sarkastickým humorem bojuje se zradou, Marta Vančurová ukazuje, jak za andělskou tváří se skrývá mrazivá podlost, a Václav Postránecký se zoufale snaží najít alespoň jeden pevný bod, kterého by se zachytil.

Fígl je drama o Heleně, říká Meyerson

„Ve své disertační práci jsem se zabýval několika pacienty s poraněním míchy. Řekl bych, že po jejím dokončení jsem byl mnohem více zaujatý těmi druhými, těmi, kteří péči poskytují, a nikoli těmi, kteří ji přijímají. A proto si také myslím, že Fígl je drama o Heleně. Právě ona se musí rozhodnout, co bude dělat. Skutečnost, že hra je místy vtipná, je dána tím, že nejsem schopen nenalézt absurditu v jakékoli situaci,“ podotkl ke hře Meyerson v rozhovoru se spolupracovníkem Ungeltu Pavlem Ondruchem.  

Americký dramatik byl uvedením své hry v Česku překvapen. "Doufám, že se krásně prospí,„ vzkázal s nadsázkou publiku, které zajde na Fígl do Ungeltu. “Ne, vážně: jsem šťastný, když diváci nebudou chtít vrátit vstupné a když nevtrhnou na jeviště, aby se pomstili," dodal.

  • Alena Vránová ve hře Fígl autor: Daniela Vokounová, zdroj: Divadlo Ungelt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2187/218695.jpg
  • Marta Vančurová a Václav Postránecký ve hře Fígl autor: Daniela Vokounová, zdroj: Divadlo Ungelt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2187/218696.jpg