Synagoga, klášter, pivovar a špitál. Začíná Zemská výstava

Český Krumlov - V česko-rakouském příhraničí začíná Zemská výstava. Ve čtyřech městech na obou stranách hranice představí historii i současnost obou zemí. Přípravy trvaly téměř pět let. Opraveny byly významné památky: synagoga v Českém Krumlově, cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě, pivovar ve Freistadtu a měšťanský špitál v Bad Leonfeldenu s přilehlými Eyblovými domy. Expozice ukazují významné dějinné události, kulturní zvyky a obchodní propojení zemí.

Zemská výstava bude dnes slavnostně zahájena v rakouském Freistadtu; od 26. dubna bude zpřístupněna také v Bad Leonfeldenu, Českém Krumlově a Vyšším Brodě. „Za 48 ročníků Zemských výstav bylo opraveno 36 památek,“ uvedl hornorakouský hejtman Josef Pühringer. Loni výstava přilákala přes 320 tisíc návštěvníků. Hejtman odhaduje, že výnosy letos šestkrát předčí vynaložené náklady.

Výstava má nalákat hosty nejen do čtyř pořadatelských měst, ale také do celých jižních Čech a Mühlviertlu. Na rakouské straně vynaložili na obnovu památek téměř 450 milionů korun, na české straně asi 40 milionů korun. Další miliony plynuly do propagace, oprav silnic, výstavby parkovišť a výzdoby měst.

Do přestavby bývalého měšťanského špitálu a přilehlých Eyblových domů na muzeum v Bad Leonfeldenu šlo asi 5,3 milionu eur (137,5 milionu Kč) z veřejných prostředků, z toho 920 tisíc eur (téměř 24 mil. Kč) zaplatilo město. V budově vznikl i víceúčelový sál, který mohou využívat žáci místní hudební školy a turistické informační středisko.

Rekonstrukce a adaptace areálu Právovarečného sdružení ve Freistadtu přišlo na asi čtyři miliony eur (skoro 104 mil. Kč). Zhruba dalších osm milionů eur (přes 207 mil. Kč) investoval do budovy Právovarečného sdružení pivovar.

Na české straně bylo díky Zemské výstavě investováno asi 40 milionů korun. Jihočeský kraj rekonstrukci kláštera a celkovou organizaci Zemské výstavy předfinancoval více než 19 miliony korun, deset šlo do kláštera a devět dostala na propagaci Regionální rozvojová agentura.

Pancéřovaná klenotnice pro Závišův kříž

Ve Vyšším Brodě byla díky výstavě vybudována pancéřovaná klenotnice, v níž může být veřejnosti zpřístupněn Závišův kříž. Po sedmdesáti letech tu bude vystaven jeden z nejcennějších relikviářů světa a památka srovnatelná s českými korunovačními klenoty.

Vymalován byl klášterní kostel a opraveno gotické sklepení, kde vzniklo muzeum. Díky nadaci byly také revitalizovány nádvoří a rajská zahrada. V muzeu budou poprvé vystaveny exponáty z rozsáhlých umělecko-historických sbírek cisterciáků. Prohlídková trasa bude rozšířená o kapitulní síň - architektonický skvost české gotiky.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

V Českém Krumlově bude Zemská výstava na dvou místech. Po sto letech se do života vrátí obnovená synagoga, kde bude mimo jiné výstava 4 fotografové, 2 země, 1 region. Opravy však ještě neskončily, expozice se tedy k Zemské výstavě připojí až v polovině května.

Regionální muzeum pod titulem Co by, kdyby představí více než dvě desítky projektů na obou stranách hranic, které nikdy nebyly realizovány. V pivovaru v rakouském Freistadtu chystají výstavu Šlechta a kláštery, Města a obchod a Pivovarnictví. V Bad Leonfeldenu se výstava v Eyblově domě bude zabývat obchodem a dopravou a v bývalém měšťanském špitálu dějinami lékařství. Výstava potrvá do 3. listopadu.