Choďte na výstavy, třeba máte doma Aachenův obraz

Praha - Malba připisovaná německému malíři Hansi von Aachenovi, jednomu z nejvýznamnějších umělců rudolfínského dvora, se nedávno objevila v české soukromé sbírce. Její majitelka si podobnost svého obrazu uvědomila na výstavě děl von Aachena, která se před třemi lety konala v Praze.

„Na Pražském hradě byl vystaven exponát zapůjčený z ruské Ermitáže, kterému dominuje mohutný ženský akt. Stejný znala majitelka i z obrazu ze své sbírky,“ přiblížil galerista Tomáš Hejtmánek osud znovuobjeveného díla.

V době rozkvětu dvorského umění na přelomu 16. a 17. století bývalo běžné, že umělec opakoval úspěšnou kompozici vícekrát, připomíná galerista. Dovolit si to umělec mohl, zejména když pracoval pro různé objednatele. „Zatímco Alegorie Míru, Blahobytu a Umění, kterou vlastní Ermitáž, byla namalována nejspíš jako diplomatický dar, ústřední motiv zopakoval Aachen i ve dvou dalších, určených pro císařské sbírky. Oba zobrazují Dianu, antickou bohyni lovu při odpočinku,“ doplnila Eliška Fučíková, odbornice na umění manýrismu a mimo jiné i hlavní kurátorka výstavy Rudolf II. a jeho doba.

Dílo prošlo restaurováním a mělo by být nabídnuto 13. června na aukci v Praze. S jakou vyvolávací cenou dílo do aukce půjde, není zřejmé, je ale pravděpodobné, že se cena bude pohybovat řádově v milionech korun.