Naturismus bez opony. Východ a Západ v nahotě

Brno - Vystavování nahoty v galeriích není nic nového, málokdy už skandálního nebo pohoršujícího. Nová výstava v Moravské galerii ale neukazuje „tradiční muzejní nahotu“. Pod společným názvem Přirozeně představuje fotografie z naturistického prostředí dvou autorů. Nudismus zachycený objektivem známého amerického fotografa Jocka Sturgese a neznámého Karla Nováka, který fotografuje v zemích bývalého sovětského bloku.

Výstava tak nabízí porovnání prací dvou fotografů z opačných konců světa, které spojuje fotografování nahoty v naturistických komunitách, k nimž po desítky let patří. Americký fotograf Jock Sturges, který poprvé vystavuje v České republice, je světoznámý především svými akty adolescentů a jejich rodin, pořizovaných převážně v severní Kalifornii a na pobřeží atlantického oceánu ve Francii. V roce 1990 se o jeho práci, právě kvůli fotografiím nahých adolescentů, začala zajímat FBI. Obvinění z šíření dětské pornografie mu ale nebylo prokázáno.

Karel Novák, zatím zcela neznámý prostějovský rodák, se o nudismus začal zajímat v roce 1962, kdy poprvé vycestoval k moři do Německé demokratické republiky. Fotografuje výhradně v naturistické komunitě v bývalém sovětském bloku (NDR, Maďarsko) a bývalém Československu. Svoje fotografie z naturistických pláží dosud nikde nevystavoval.

  • Karel Novák / Antošovice, 1994 autor: Karel Novák, zdroj: Archiv MG
  • Karel Novák / Křetínská přehrada, 1995 autor: Karel Novák, zdroj: Archiv MG

Snímky obou jsou podle galerie nejen zprávou o kráse nahého těla, pohybujícího se svobodně v přírodním prostředí. Jsou také zprávou vnějšímu světu, který může ideály naturismu těžko pochopit, protože mu chybí to zásadní — autentický prožitek. Výstava je tedy svým způsobem testem nastavení vnímavosti veřejnosti vůči nahotě i testem vystavující instituce.

Je škoda, že naše civilizace si do svých rovnic o nahotě dosadila poněkud jednostranně sex, a proto čte nahotu stereotypně jako průvodní znak tělesného požitku nebo jako záminku ke skandalizaci, píše Moravská galerie o výstavě. V obou případech s patřičným morálním apelem. Trvalým průvodcem nahoty moderní doby se tak stal pocit viny, který prakticky zcela vytlačil harmonizační potenciál nahoty. Naturismus je jednou z alternativ, jak daný stav řešit.

  • Jock Sturges / Arianne, Flore et Raphäelle; Montalivet, France, 1992 autor: Jock Sturges, zdroj: Archiv MG
  • Jock Sturges / Tracey, Estelle, Mylene et Sophie; Montalivet, France,1994 autor: Jock Sturges, zdroj: Archiv MG

Čtyřicet fotografií Jocka Sturgese a Karla Nováka bude k vidění v budově Uměleckoprůmyslového muzea v Brně do 28. července. K výstavě vychází také kniha věnovaná fotografické tvorbě obou autorů.