Islandská hravá kostka získala Evropskou cenu za architekturu

Brusel - Cenu Miese van der Roheho, jedno z nejvýznamnějších ocenění na poli evropské architektury, získali dánští a islandští architekti za stavbu koncertní síně Harpa v islandském Reykjavíku. Porota vybírala z pěti finalistů, mezi nimiž byly stavby z Dánska, Belgie, Španělska a Portugalska. Celkem bylo letos nominováno 335 staveb, včetně českých. Cena dotovaná částkou 60 000 eur (asi 1,5 milionu korun) se uděluje jednou za dva roky a pro evropské architekty je velmi prestižní.

Koncertní síň spojená s konferenčním centrem Harpa se otevřela v roce 2011 v reykjavíckém přístavu. Na projektu se podílela dánská architektonická kancelář Henning Larsen, společně s islandským ateliérem Batteríiö a umělcem Olafurem Elíassonem.

Budova o výšce 43 metrů se skládá ze dvou geometrických objektů a je nepřehlédnutelná díky skleněné fasádě, která je rozdělena do polí, evokujících svým tvarem čedičové krystaly. Uvnitř se nachází koncertní hala pro 1 800 diváků, tři menší sály a konferenční centrum.

  • Koncertní síň Harpa v Reykjavíku zdroj: Henning Larsen
  • Koncertní síň Harpa v Reykjavíku zdroj: Henning Larsen

„Harpa je jakousi ikonickou, průhlednou a propustnou kvazi kostkou, jež se jeví jako věčně proměnná hra barevného světla a vyzývá k rozhovoru mezi městem a životem uvnitř budovy,“ uvedl ve zdůvodnění předseda poroty Wiel Arets.

Cena Evropské unie za současnou architekturu, která nese jméno slavného architekta Ludwiga Miese van der Roheho, bude vítězům předána na slavnostním ceremoniálu v Barceloně 7. června. V minulých ročnících zvítězil například projekt berlínského Neues muzea od britského architekta Davida Chipperfielda, či budova norské opery v Oslu. Mezi zhruba třicítku staveb v širším výběru se několikrát probojovali i čeští zástupci. Naposledy Českou republiku v katalogu zastupoval trapistický klášter v Novém Dvoře od architekta Johna Pawsona.

Vydáno pod