Lendla těší vystavovat Muchu právě v Obecním domě

Praha - Ivan Lendl navštívil Obecní dům, kde je vystavena jeho unikátní sbírka Muchových plakátů. Celkem 116 děl obsahuje i unikáty, které má v držení právě jen on. První plakát, který Lendl do sbírky získal od Jiřího Muchy, byl zároveň prvním plakátem Alfonse Muchy, zachycuje Sarah Bernhardtovou v roli Gismondy.

„Když Bernhardtová měla premiéru v Paříži, nelíbil se jí plakát, chtěla, aby ho někdo předělal. Ovšem bylo léto a většina umělců byla na prázdninách, tak to nakonec dostal Mucha. Udělal to asi za dva dny, proto je plakát po stranách nedokončený. Slavné herečce se dílo tak zalíbilo, že Mucha pro ni vyrobil ještě dalších osm plakátů,“ komentoval skvost ve své sbírce Lendl.

Nejucelenější sbírka Muchových plakátů pravděpodobně již kompletní nikdy nebude, schází v ní tři díla. „Z těch třech, které chybí, se u dvou zachovala jenom jedna kopie a třetí plakát zachycující Rudolfa Frimla přes padesát let nikdo neviděl. Předpokládá se, že se pravděpodobně nezachoval,“ posteskl si sběratel Lendl.

„Je dost sportovců, kteří sbírají umělecká díla. Mne nejvíce zaujal životní příběh Alfonse Muchy a především jeho tvorba, mám rád ty syté barvy a krásné kompozice,“ uzavřel rozhovor Lendl, který zároveň upozornil na to, že ho nejvíce těší možnost prezentovat Muchovo dílo právě v pražském Obecním domě.

Ivan Lendl představuje Muchovy plakáty (zdroj: ČT24)

Ivan Lendl: Alfons Mucha - Obecní dům, Praha 1 - 10. 04. - 31. 07. 2013. Během prvních 14 dnů od otevření navštívilo výstavu již více než 20 000 hostů. K 23. dubnu zhlédlo expozici 20 570 milovníků umění.