Willie Nelson – nestárnoucí kapitán country music

Abbott (Texas, USA) – Kytarista, zpěvák a skladatel Willie Nelson - největší žijící legenda americké country druhé poloviny 20. století a držitel desítky cen Grammy vydal přes šedesát desek a od roku 1993 je v síni slávy country music. Ale tento vousatý sympaťák s šedivým dlouhým copem je i herec – zahrál si ve třicítce filmů – a není mu lhostejný život kolem nás – prosazuje používání biopaliv a legalizaci marihuany.

Svou první píseň napsal, když mu bylo sedm, a v deseti letech patřil do své první kapely. Po několika letech v armádě začíná v roce 1953 hrát po hospodách a klubech, posléze v místním rozhlase moderoval country. Roku 1960 odjíždí do Nashville a o dva roky později se vydává na sólovou dráhu. Na svět tak přichází jeho první dlouhohrající deska And Then I Wrote, která odstartovala jeho hvězdnou kariéru. První celoamerický úspěch přichází v roce 1975 s albem Red Headed Stranger, na němž je i jeho první hit Blue Eyes Crying In The Rain. Do Nashvillu nepřijel proto, aby se stal country hvězdou, chtěl tam prodat své písně. Ani náhodou ho tehdy nenapadlo, že stráví více než 50 let na hudební scéně.

Již v 70. letech se Nelson vymezil proti tradicionalistickým formám v country music; v jeho hudbě se objevují prvky jazzu, blues, gospelu i rocku – jeho nejprodávanější album Stardust (1978) tvořilo 10 amerických jazzových a popových tradicionálů. Podle některých se více hodí do jazzového klubu než do countryového baru.

Mezi jeho největší hity patří On The Road Again (1980, Grammy, nominace na Oscara), Always On My Mind (1982, Grammy, milionová nahrávka) a To All The Girls I've Loved Before (s Juliem Iglesiasem, multimilionová nahrávka).

Rok 2003 lze také přičíst k jeho úspěchům: Bylo mu 70 let a stal se nejstarším člověkem, který měl country hit číslo jedna – Beer For My Horses, duet s Tobym Keithem, nahrávka se stala jeho třetím zlatým singlem.

Zatímco Elvis byl jenom o kroucení pánví a sexuální revoluci, Nelson je symbolem americké nezávislosti. Vztyčený prostředníček spojený s jiskrou v očích. „Amerika je bizarní místo a Willie je náš kapitán,“ charakterizoval Nelsona jeho přítel.

Zatím poslední album (Let’s Face the Music and Dance) mu vyšlo tento měsíc. Jeho doprovodnou kapelou na něm je, jako již 40 let, skupina Willie and the Family, v níž na piano hraje jeho sestra Bobbie a na perkuse ho doprovází jeho syn Micah.

Nelson se poprvé oženil v roce 1952 – po jeho boku se vystřídaly čtyři manželky, s nimiž má sedm dětí. Jeho první žena byla indiánka z kmene Cherokee.