K jmenování ředitele Národní knihovny už je jen krůček

Praha - Výběrová komise doporučila ministru kultury Jiřímu Besserovi kandidáta na šéfa Národní knihovny. Vybírala ze čtyř lidí, do druhého kola postoupili dva. Devítičlenná komise pak dospěla k jednoznačnému závěru a zvolila Tomáše Böhma. Všichni členové výběrové komise souhlasí s tím, aby ministerstvo kultury zveřejnilo jmenný seznam členů komise pro výběr kandidáta na funkci generálního ředitele/ky Národní knihovny České republiky.

Komise vybírala z těchto čtyř uchazečů: vedoucí oddělení knihoven ministerstva kultury Blanka Koubová, někdejší tajemník Svazu českých knihkupců a nakladatelů a současný šéfredaktor časopisu Grand Biblio Jaroslav Císař, bývalý generální ředitel a člen představenstva vydavatelství Ringier Tomáš Böhm a architektka Eva Heyworth. Současný ředitel Pavel Hazuka se nepřihlásil.

Výběrovou komisi zajímalo stanovisko kandidátů na rekonstrukci barokního objektu Klementina a na výstavbu depozitářů v Hostivaři. Zájemci o vedení knihovny měli také předložit návrh koncepce rozvoje knihovny a jejího financování do roku 2016.

Ve druhém kole se komise rozhodovala mezi Jaroslavem Císařem a Tomášem Böhmem, který nakonec vyšel jako jednomyslný vítěz, převážně díky svým manažerským zkušenostem. Svou roli pravděpodobně sehrál fakt, že Národní knihovna čerpá v současné době stovky milionů investic na rekonstrukci Klementina a další rozsáhlé investice ji ještě čekají. Manažerská zkušenost je v takovém případě pochopitelně obrovskou předností.

„Výběrové řízení proběhlo podle mého soudu profesionálně a transparentně. Vedla se opravdu dlouhá a otevřená diskuse a jsem rád, že panu ministrovi mohu jako předseda komise přinést jednoznačný výsledek. Teď už je to na něm. Já nechci a ani nemohu jeho konečné rozhodnutí předjímat,“ řekl krátce po podpisu oficiálního protokolu z výběrového řízení náměstek pro umění a knihovny Radek Zdráhal.

„Já jsem pana ministra o výsledku výběrového řízení informoval a postup bude standardní. Pan ministr si vyžádal veškeré podklady k celému výběrovému řízení, velmi pravděpodobně bude chtít osobně mluvit s některými členy komise a pak rozhodne. Má plné právo rozhodnout podle vlastního uvážení a o termínu případného jmenování nového generálního ředitele Národní knihovny budeme včas informovat,“ řekl tajemník ministra Stanislav Brunclík.

Ministr poslal nedávno do knihovny auditory, forenzní audit doplnila později ještě interní ministerská kontrola. Výsledky kontroly zatím ministerstvo nezveřejnilo.