Saint-Exupéry byl obtížný, běsuplný partner

Praha - Divadlo Viola připravilo pozoruhodné představení Život jako smršť. Herci Taťjana Medvecká a Martin Hoffman v režii Lídy Engelové zdramatizovali knižní vzpomínky Consuely de Saint-Exupéry, manželky slavného francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéry. Inscenace ukazuje, že jejich vztah byl nesmírně vášnivý, překvapivě náročný a krutý.

„Měla jsem naivní představu, že Antoine de Saint-Exupéry byl takový polosvětec. A když jsem četla paměti jeho ženy, o které se ani mnoho neví, že existovala, tak to byl hodně jiný pohled na člověka. Pohled na člověka z masa a kostí, tvůrce a asi strašně obtížného partnera, složitého člověka, běsuplného a osamělého,“ říká herečka Taťjana Medvecká, která byla hostem pořadu Kulturama.

Existence rukopisu, který napsala Antoinova manželka Consuelo, směla být odhalena až roku 2000, sto let od narození autora Malého prince. Spis byl pojmenován Paměti růže, protože právě Consuelo byla prý inspirací pro květinu z nejoblíbenější francouzské pohádky.

Ačkoli slavný spisovatel mnohokrát napsal, že na jejich vzájemné lásce vystavěl svůj život, skutečnost byla překvapivě mnohem komplikovanější. Představení Život jako smršť spojuje dramatizaci textu Pamětí růže i úryvky ze slavných Antoinových románů Noční let či Země lidí. Ze zvukového záznamu čte ukázky Viktor Preiss.

Další informace hledejte na webu Divadla Violy.

Vydáno pod