Duhou v Liberci osobně proletí i Andrej Sannikav

Liberec - Jsi-li myš a máš-li víru, proletíš i dírou v sýru. Soubor krátkých pohádek o přátelství dvou myšek napsal někdejší běloruský opoziční kandidát na prezidenta Andrej Sannikav ve vězení pro svého malého syna. Jejich divadelní adaptaci uvede pod názvem Proletět duhou liberecké Naivní divadlo 11. května v premiéře. Přiijede na ni i autor předlohy.

„Pohádky nemají s politickým pozadím svého vzniku nic společného. Jsou to půvabné drobničky pro nejmenší děti,“ uvedl k inscenaci dramaturg Vít Peřina. Jejich autor Andrej Sannikav, běloruský disident, byl v roce 2010 Lukašenkovým režimem uvězněn a odsouzen k pětiletému vězení. Z něho posílal svému čtyřletému synovi Danikovi pohádky o přátelství dvou myšek - Piki, která sní o tom, že až vyroste, uvidí celé město, a Tipo, jejímž snem je létání.

Pohádky přeložil a zdramatizoval Šimon Olivětín. Režie výtvarné poetické inscenace pro děti se ujala Michaela Homolová. Sannikav bude při premiéře jedním z diváků v publiku. Do Česka přijel z Londýna, kde obdržel politický azyl poté, co byl po téměř osmnácti měsících za mřížemi na nátlak Evropské unie propuštěn.

Již v srpnu 2008 byl hostem „Zahradní slavnosti“ na Hrádečku. A není bez zajímavosti, že posledním textem, který před svou smrtí napsal Václav Havel, byl v prosinci 2011 dopis Andreji Sannikavovi a sedmi dalším vězněným běloruským disidentům.