Cenu za nejlepší portrét získal v Británii Jan Mikulka

Londýn - Královská společnost portrétních malířů ve Velké Británii vyhlásila jako historicky prvního laureáta kategorie autoportrétů českého Jana Mikulku. Prestižní ocenění je spojeno s finanční odměnou 20 tisíc liber. Vítězný autoportrét bude od 9. do 24. května vystaven v prostoru Mall Galleries v Londýně.

„Mikulkova práce ohromuje technickou dokonalostí a sílou výrazu. Obraz vyvolává pocit, jako byste stáli přímo před umělcem a sledovali ho, jak se soustředí. Oči mají soustředěný a odhodlaný výraz, který podtrhují pevně sevřené rty,“ komentovala rozhodnutí poroty její členka Charlotte Mullins, editorka Art Quarterly. Dále v tříčlenné porotě byli výtvarný kritik BBC Will Gompertz a kunsthistorik Philip Hale.

Jan Mikulka (1980) - je jedním z absolventů ateliéru Zdeňka Berana na pražské AVU. Přes různé styly a techniky svůj nejsilnější výraz nalezl v hyperrealistické figurativní malbě, s níž slaví velké úspěchy nejen na domácí scéně, ale především ve světě. Ve Velké Británii již jednou úspěch zaznamenal, když v roce 2011 zvítězil v anketě návštěvníků tamní Národní portrétní galerie, tehdy s portrétem dokumentaristy Jakuba Wagnera, který mezi jiným natočil film o známém českém architektovi Profil - Jan Kaplický či o našem nejslavnějším žokejovi Váňa - Největší závod je život sám.

Královská společnost portrétních malířů ve Velké Británii jako historicky prvního laureáta kategorie autoportrétů vyhlásila českého Jana Mikulku 8. května 2013.
Zdroj: ČT24/Jan Mikulka