Houslista Gidon Kremer ozdobí Dvořákovu Olomouc

Olomouc – Na Moravu přicestoval světově uznávaný houslista z Lotyšska Gidon Kremer. V prostorách Moravské filharmonie vystoupí během letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc, který potrvá do 25. května. Dnes večer virtuose doprovodí jeho orchestr hudebníků z pobaltských zemí Kremerata Baltica.

Koncertním sálem Reduty se rozezní třeba skladby Vivaldiho, ale také skladatelů současné hudby. Kremer není v Olomouci poprvé, přestože si premiéru odbyl téměř před čtyřiceti lety. Řediteli Moravské filharmonie Vladislavu Kvapilovi se vystoupením houslisty dle jeho slov splnil velký umělecký sen. 

Kremer svůj koncert zahájí Weinbergovou skladbou. „Byl velkým kamarádem Dmitrije Šostakoviče. Je to vynikající skladatel, jeho jméno se teprve nyní objevuje, upadlo do pozapomnění,“ řekl sám Kremer. Posluchači se prý mohou těšit také na skladby amerického skladatele Philipa Glasse a skladby, které byly speciálně složeny pro Kremera a jeho orchestr. 

Zmíněný orchestr Keremerata Baltica založil sám houslista v roce 1996. Zájezdní skupinu tvoří víc jak dvacítka umělců, jejichž věkový průměr nepřesahuje třicet let. „Nikdy jsem neučil v hudební instituci, ale Kremerata Baltica je sama o sobě akademií hudby. Je málo hudebníků na celém světě, kterým bych předal své zkušenosti tak jako těmto členům. Soubor má svůj nezaměnitelný rukopis,“ uvedl Kremer. 

Gidon Kremer
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Dvořákova Olomouc mimo lotyšského umělce uvede také mezzosopranistku Dagmar Peckovou nebo zpěváka Mira Žbirku v doprovodu Moravské filharmonie.