Nebojte se ženských románů, mohou být i inteligentní

Praha - Nakladatelství Domino vytvořilo edici s příznačným názvem Inteligentní romány pro inteligentní ženy, která by měla oslovit čtenářky a čtenáře, kterým u nás doposud nikdo nenabídl kvalitní ženskou literaturu. Jako první titul této nadějné edice vyšla kniha Melanie Gideonové Manželka 22. Druhým inteligentním ženským románem, který přibyl na knihkupecké pulty, je Kdo miluje nejvíc od Tess Stimsonové.

„Je znát, že na našem knižním trhu skutečně chyběly dobré knihy pro ženy mající vlastní inteligenci, jež nechtějí trávit čas plytkým příběhem, ale zároveň nemají potřebu číst pouze 'vysokou' literaturu… Ručím totiž svojí vlastní hlavou a intuicí za to, že v edici IRIŽ vychází to nejlepší, co je v daném žánru ve světě k mání,“ přibližuje edici zakladatelka a majitelka nakladatelství Karin Lednická.

Kniha Tess Stimsonové Kdo miluje nejvíc vypráví o vztahu ženy a muže - jeho vzniku, průběhu i zániku, na který má nemalý vliv narození dětí, chod firmy vedené ženou a profesní kariéra muže. Vtipným a neotřelým způsobem vypráví o situacích, kterými jsme si v obdobných variantách v různých životních etapách prošli téměř všichni.

„Mé knihy jsou přístupné i těm čtenářům, kteří možná mají obavu pustit se do něčeho 'těžkého', ale zároveň by si rádi přečetli o tématech, která se jich osobně dotýkají. Jako autorka chci bavit i přinášet informace. Chci se věnovat závažným problémům, ale zcela cíleně volím čtenářsky přijatelnou formu. Víte, mám totiž na paměti zlaté pravidlo spisovatelské profese: hleď, aby čtenář otočil na další stranu,“ prozrazuje svůj spisovatelský záměr Tess Stimsonová.

Román je psán zajímavou formou, kdy každá osoba vypráví určité události a popisuje časové úseky svými vlastními slovy. Zveřejňuje se tak, jak stejné situace prožívají různí lidé a jak nevinným způsobem dochází ke konfliktům a nedorozuměním.

Tess Stimsonová se literární tvorbě se začala věnovat už během své žurnalistické mise na Středním východě, kdy dodávala reportáže do CNN či BBC a byla dopisovatelkou Daily Mail, Mail on Sunday, Daily Express, Glamour Magazine a The Times.

„Podle mého názoru nemají s ženskými romány problém ani tak čtenáři, jako spíše někteří kritici. Existuje celá řada žánrů, která je určena specifické skupině čtenářů (detektivky, sci-fi, historické romány), ale žádný z nich není znevažován. Degradace ženských románů je podle mě pozůstatek patriarchální hegemonie. A asi bych měla v této souvislosti zmínit důležitý fakt: značnou část mých čtenářů představují muži. Inteligentní muži, kteří mají rádi inteligentní ženy,“ říká o tzv. ženských románech Stimsonová.

Tess Stimsonová: Kdo miluje nejvíc - nakladatelství Domino, přeložila Klára Šumová.