Má vlast tradičně zahájila Pražské jaro

Praha - Filharmonický orchestr francouzského rozhlasu pod taktovkou kanadského dirigenta arménského původu Petera Oundjiana zahájil ve vyprodaném Obecním domě 68. ročník Pražského jara. Nejslavnější tuzemský festival tradičně otevřel cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Festival potrvá do 2. června a nabídne 45 koncertů.

Má vlast, která připomíná historii, oslavuje českou zemi a ideje české společnosti konce 19. století, se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Nehrála se pouze v roce 1948. Výjimkou jsou také dva roky 1946 a 2006, kdy byla uvedena až druhý den festivalu. „Má vlast symbolizuje lidskou sílu a vůli překonat nepřízeň osudu,“ uvedl Oundjian, který je šéfem Torontského symfonického orchestru. Věhlasné dílo české hudby zazní na festivalu i v pondělí. 

Ve vyprodaném Obecním domě zasedly i známé osobnosti

Zahajovací koncert předznamenaly před Obecním domem fanfáry, na úvod festivalu orchestr zahrál státní hymnu. Kromě prezidenta Miloše Zemana a jeho manželky Ivany zasedli v sále další představitelé kulturní a politické scény, mezi nimi primátor Bohuslav Svoboda, ministryně kultury Alena Hanáková, pražský arcibiskup Dominik Duka a ministr financí Miroslav Kalousek.

68. ročník Pražského jara předznamenalo několik hudebních akcí - recitál Magdaleny Kožené s Berlínskou filharmonií či koncert Žlutého psa na Staroměstském náměstí. Dopoledne v den zahájení se jako každý rok uskutečnilo rovněž setkání na Vyšehradském hřbitově k uctění památky Bedřicha Smetany.

Na letošní ročník festivalu je připraveno celkem 45 koncertů. V rámci festivalu bude provedeno i šest operních představení nabízených ve spolupráci s Národním divadlem, Státní operou a Pražskou konzervatoří.