Národní muzeum vypsalo tendr na rekonstrukci hlavní budovy

Praha - Otevření obálek uchazečů s nabídkami na rekonstrukci historické budovy Národního muzea se předpokládá do konce srpna. Vypsání veřejné zakázky formou otevřeného výběrového řízení schválila vláda 10. dubna a následně i ministerstva financí a kultury. Národní muzeum  tendr na zhotovitele rekonstrukce historické budovy NM uveřejnilo 13. května ve Věstníku veřejných zakázek.

Budova si i po rekonstrukci zachová původní tvář, kterou jí vtiskl architekt Josef Schulz, ale současně se návštěvníci mohou těšit na moderní výstavní komplex odpovídající trendům třetího tisíciletí. Jedním ze zadání rekonstrukce je vybudování podzemního tunelu, který historickou budovu propojí se sousední Novou budovou NM.

„Při rekonstrukci historické budovy se pozornost nesoustředí jen na stavební práce a projektování nových expozic. Velká péče je samozřejmě věnována i restaurování maleb, soch a dalších prvků této národní kulturní památky,“ řekla Tereza Petáková z oddělení vnějších vztahů NM.

Vláda se tendrem zabývala třikrát. Ministryně kultury Alena Hanáková dříve navrhovala, aby úřad vybral dodavatele v zúženém řízení, což se nelíbilo většině členů vlády včetně premiéra Petra Nečase. Podle posledních informací se kabinet vrátil k jeho původní podobě, tedy k otevřenému výběrovému řízení.

Žadatelé mají doložit například seznam staveb provedených za posledních pět let a osvědčení objednatelů o řádném plnění nejvýznamnějších z nich. Předpokladem je také alespoň pět prací obdobného charakteru a rozsahu provedených v posledních pěti letech. Z toho minimálně dvě, jejímž předmětem byla výstavba nebo rekonstrukce stavby občanské vybavenosti za minimálně 300 milionů korun bez DPH za každou z nich. Dále dvě stavební práce, jejímž předmětem byla rekonstrukce budovy, která je kulturní památkou, za alespoň 100 milionů Kč bez DPH.

Oprava budovy na Václavském náměstí, od léta 2011 vyklizené a uzavřené, bude stát téměř tři miliardy korun včetně DPH. Předpokládaná lhůta stavby je 42 měsíců, peníze půjdou ze státního rozpočtu z kapitoly ministerstva kultury v rámci Programu péče o národní kulturní poklad. Přípravná fáze stála 548 milionů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy Nové budovy. Další výběrové řízení bylo vypsáno na restaurování soch a mobiliáře. Během příštího roku budou vybráni architekti nových expozic. Na jejich přípravu je určeno půl miliardy korun.

Rekonstrukce muzea zlepší výstavní, expoziční i provozní prostory. Propojením obou budov vznikne provázaný komplex o celkové výstavní ploše 11 000 metrů čtverečních.

Vydáno pod