John Malkovich: „Dejme tomu, že zpívám“

Praha - Po roli sériového vraha Jacka Unterwegera v hudebním moritátu Pekelná komedie se po dvou letech americký herec a režisér John Malkovich vrací na Pražské jaro jako Giacomo Casanova. „Je to fascinující postava a velmi dobrá herecká příležitost,“ chválí si roli Malkovich.

Roli pověstného milovníka žen, ale také spisovatele a diplomata, ztvární v zpěvohře Giacomo Variations na text Michaela Sturmingera, kterou festival ve středu a ve čtvrtek uvede v Hudebním divadle Karlín.

„Těžko říct, co na jevišti předvádím“

V komorní zpěvohře se Malkovich s využitím scén z oper Wolfganga Amadea Mozarta se představí s litevskou herečkou Ingeborgou Dapkunaitéovou známou například z filmu Nikity Michalkova Unaveni sluncem. Oba představitelé hlavních rolí Casanovy a Isabelly čeká činoherní i pěvecká role.

Za doprovodu orchestru Vídeňské akademie pod vedením rakouského dirigenta, pedagoga, skladatele a varhaníka Martina Haselböcka v díle dále zazpívají sopranistka Sophie Klussmannová a barytonista Florian Boesch.

Režisér Michael Sturminger
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Těžko říct, co na jevišti předvádím. Dejme tomu, že je to zpěv,“ prohlásil málomluvný Malkovich, který stejně jako před dvěma lety v nenápadném oblečení spíše připomínal zámořského turistu než slavného hollywoodského herce.

V hře Giacomo Variations ztvární někdejšího bouřliváka Casanovu, který se na sklonku svého života ohlíží za svým osudem a pronásleduje ho strach z toho, že zemře, aniž by pochopil smysl svého žití.

„Učím se od něho a doufám, že to bude při představení vidět,“ sdělila Dapkunaitéová, která s Malkovichem vystupovala již před dvaceti lety s jeho chicagským souborem Steppenwolf ve hře Slip of the Tongue.

John Malkovich a Ingeborga Dapkunaiteová
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Výhodou je, že máme k dispozici herce, kteří umí zpívat, a zpěváky, kteří umí hrát,“ podotkl scenárista a režisér Sturminger k představení nabízejícímu kombinaci zpěvu s činohrou.

Více informací o představení hledejte na webu festivalu.

John Malkovich,

známý například jako představitel vikomta Valmonta ve filmu Nebezpečné známosti režiséra Stephena Frearse, již Českou republiku navštívil několikrát. Objevil se dosud ve více než 65 filmech a uplatňuje se i jako filmový režisér a producent. Před čtyřmi lety na závěrečném večeru karlovarského filmového festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.