Brožíkův obraz vydražen za nejnižší očekávanou cenu

Londýn – Obraz A Refreshing Drink (Osvěžující doušek) českého malíře Václava Brožíka se v Anglii vydražil za 30 tisíc liber (něco přes 900 tisíc korun). Suma odpovídá nejnižší očekávané ceně. Prodej se uskutečnil v síni Christie's v rámci dražby umění 19. století.

V neděli se vydražil ještě Brožíkův obraz Černé jahody za více jak dva miliony korun, což je naopak nejvyšší suma v historii, která za jeho dílo kdy padla.

Avšak dívka nabírající do misky pramenitou vodu podle odborníků nepatří zrovna k Brožíkovým nejslavnějším dílům. Mezi ty se řadí Eva z Lobkovic u svého otce v žaláři (1871), Svatební průvod královny Kunhuty (1872), Messalina (1876), Zvonice ve Vilamé v Bretani (1893) či Kryštof Kolumbus na dvoře španělském (1885).

V Česku není podle Národní galerie toto plátno příliš známé, a proto tedy nemá ani oficiální český název. O díle u nás údajně neexistují ani další informace či podklady potřebné k jeho posouzení. Umělcovo dílo je dle webu Společnosti malíře Václava Brožíka rozeseto po soukromých či galerijních sbírkách v Evropě, USA nebo v Česku. Nejucelenější kolekci nabízejí právě česká muzea a galerie (např. Národní galerie, Galerie hl. města Prahy nebo Západočeská galerie v Plzni). 

Díla českých rodáků se přitom v jejich vlasti prodávají za nejvyšší cenu, a to i přesto, že zahraniční kupci projevili zájem o evropské umění 19. století již dávno. Např. ani František Kupka se v zahraničí neprodal za vyšší cenu než v Česku. Čestnou výjimkou jsou obrazy Alfonse Muchy.