Moskvič nebo žigulík: Automuzeum v Terezíně rozšířilo sbírku

Terezín – Naleštit, zkontrolovat a může se vystavovat! Soukromé Automuzeum v Terezíně připravilo rozšířenou exhibici stovky automobilů a motocyklů, které brázdily české silnice v dobách komunistického režimu.

Muzeum funguje již od podzimu 2011 a stabilní sbírka obsahuje na sedmdesát exponátů. Sbírka strojů se ale rozrůstá a několik desítek vozů je ještě uloženo v depozitáři. Všechny z nich jsou ale plně funkční a pojízdné. 

„Máme tu vozidla zhruba od 60. let do roku 1990. Tedy ta, která tu jezdila za totalitního režimu,“ uvedl provozovatel Vratislav Tomášek. Lidé mohou obdivovat wartburgy, trabanty, škodovky, dacie, tatry, lady, volhu či moskviče. Výstavu doplňují také tři malá letadla a vozidla, která jezdila na Západě. 

Část exponátů dodal Tomášek ze své soukromé sbírky, jiná vozidla zase půjčila další muzea či jiní sběratelé – někteří z nich jsou obyčejní návštěvníci, kteří starý automobil muzeu samovolně darují. Nechtějí ho totiž sešrotovat. 

Expozici se organizátor čas od času snaží proměňovat zapůjčováním s dalšími příznivci starých vozidel. Základním kamenem muzea je Tomáškova Tatra 603 z roku 1972. „Jako mladý jsem ji míval. Vyprávěl jsem o ní dětem. Když dorostly, sehnal jsem ji, celou jsme ji udělali, abych je přesvědčil, jaké to bylo krásné auto. Pak jsme podobná auta začali sbírat,“ řekl sběratel.