Peter Greenaway byl v Olomouci PAF

Olomouc - Devátý ročník přehlídky animovaného filmu (PAF), který včera začal v Olomouci nabízí program složený z klasické animace i originálních audiovizuálních představení. Jedním z hlavních hostů je britský filmový režisér Peter Greenaway, který se však představil především jako autor videoinstalací a umělec přesahující hranice filmu, výtvarného umění a hudby. Festival potrvá do 12. prosince.

Přehlídku slavnostně zahájil již zmíněný Peter Greenaway, který posléze uvedl projekci svého snímku z roku 1989 Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec. Greenaway také vedl přednášku dnes odpoledne ve Filmovém sále Konviktu na téma nových možností kinematografie, nazval ji „Kinematografie je mrtvá, ať žije kinematografie“. Zamýšlel se v ní nad hranicemi kinematografie a dalších oborů umění.

"Film Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec pochází z osmdesátých let, takže je už tak třicet let starý. Od té doby jsme natočili celou padesátku filmů. Veškerá má filmová praxe je experimentální – snažím se, aby byla stále živoucí, zvídavá a současná, snažím se posunout hranice kinematografie zase o kousek dál. Vždy jsem se zajímal spíše o formu a jazyk než o obsah, a tak stále pevně věřím, že sdělení spočívá v médiu samotném," řekl slavný filmař.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Dalším významným hostem přehlídky bude rakouský audiovizuální umělec Martin Arnold, jenž v Olomouci uvede ve světové premiéře projekci Soft Palate, kterou pak i okomentuje. Úplně poprvé v ČR vystoupí německý vizuální umělec vystupující pod přezdívkou Alva Noto.

Zajímavým lákadlem jistě budou projekce australské animace, na níž se podílelo původní obyvatelstvo kontinentu, a africké animace.

PAF vznikl v roce 2000

Místem konání je univerzitní město Olomouc, od roku 2008 jsou aktivity organizačního týmu celoroční. Jedná se o ojedinělou platformu v České republice, kdy jsou funkčně kombinovány nové technologie a tradice filmové animace v současném umění a ve filmové produkci. Přehlídka animovaného filmu je dlouhodobě otevřena spolupráci s mezinárodními filmovými festivaly, galeriemi a muzei, archivy a digitálními databázemi.

  • Martin Arnold / Soft Palate zdroj: PAF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2167/216689.jpg
  • Alva Noto zdroj: forma http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2167/216688.jpg