Romové i Neromové, do Prahy se vrací Slunce

Praha - Prahu opět ovládnou romská hudba a tanec. Začíná světový romský festival Khamoro (neboli Slunce), který potrvá do neděle. Patnáctý ročník nabídne návštěvníkům tradiční i moderní romskou muziku, taneční semináře, výstavu, ekumenickou bohoslužbu, promítání filmů anebo maškarní průvod centrem metropole.

O oficiální zahájení festivalu se postará ekumenická bohoslužba za pokojný život Romů, která začne v 19:30 v pražském kostele svatého Martina ve zdi. Očekávejte romské modlitby i hudbu, vystoupí romští duchovní.

„Zazní také pozdravy představitelů dalších náboženství, muslimů a židů. Při bohoslužbě budou moci vyjádřit své přání po společném pokojném životě všichni, věřící i nevěřící, Romové i Neromové,“ píšou organizátoři.

  • „Mise Khamora je spojovat lidi a ukázat, jak můžeme hezky žít spolu,“ říká producentka festivalu Jelena Silajdžić. „Chceme přidat jednu kapku k tomu, aby se nám tady lépe žilo, v republice i na zeměkouli.“

Později večer pak v klubu Jazz Dock zahraje holandská kapela Feigeli Prisor Band. Na gypsy jazz i tradiční muziku se mohou návštěvníci těšit i v příštích dnech. Zúčastnit se mohou také tanečních workshopů, kde se mohou naučit flamenco či tradiční romské tance.

  • „Jeden ze základních bodů naší mentality je to, že máme orální tradici. Předáváme si kulturu ústně,“ popisuje romskou duši muzikant Peter Kvijnea z kapely Feigeli Prisor Band. „Hudbu hrají malé děti, dospělí i staří, celá rodina. Ale tahle živná půda po celé Evropě ustupuje.“

Mění se něco v postavení romské mládeže?

V pátek začne dvoudenní seminář o mladých Romech v Evropě. Hlavní otázka zní: Mění se něco v postavení romské mládeže, která trpí stigmatizací ve většině společností v Evropě? V sobotu pak průvod účinkujících v maskách protančí centrem Prahy, večer se koná velká party u Vltavy na náplavce.

Festival vyvrcholí v neděli galakoncertem v klubu SaSaZu. Odpoledne před ním přehlídka oslaví na náměstí Republiky své patnácté narozeniny, a to instalací obřího dortu romského umělce ze Srbska Zorana Tairoviče. Přehlídku pořádá sdružení Slovo 21. Česká televize je tradičně hlavním mediálním partnerem festivalu, byla u všech patnácti ročníků.

Na podrobný program festivalu se podívejte zde.

Jelena Silajdžić, Feigeli Prisor a Peter Kvijnea ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)