Letošní laureátkou Ceny NG 333 se stala Juliana Höschlová

Praha - Letošní laureátkou Ceny NG 333, kterou uděluje Národní galerie mladým umělcům do 33 let, se stala studentka AVU Juliana Höschlová (1987). Vyhrála s videoinstalací s názvem Holka z cirkusu. Výsledky soutěže dnes slavnostně vyhlásil předseda poroty Tomáš Vlček z Národní galerie. Národní galerie zároveň zahájila výstavu všech 11 finalistů, z nichž porota vybírala, a vyhlásila nový pátý ročník soutěže.

Höschlová zvítězila podle Vlčka těsnou většinou hlasů. Porota na její práci ocenila především spontánnost projevu a schopnost posunout konvence v uvažování o umění a o lidském těle.

Höschlová studuje malbu na Akademie výtvarných umění u Vladimíra Skrepla. Letos absolvovala stáž v univerzitě na Tchaj-wanu. Ve videu Holka z cirkusu jsou zahrnuty tři autoportréty.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Juliana na videoautoportrétu ukazuje neuvěřitelné kousky se svýma ušima a krkem. Jak řekla novinářům, mezi přáteli je často za baviče. Název videa není náhodný. Její předkové skutečně pracovali v cirkuse. „Práce se nezabývá fenoménem autoportrétu jako takového. Například ve videu s názvem Krk je spíše zaměřena na efekt konkrétního detailu krčních svalů připomínající nechutného mimozemšťana,“ píše se v materiálech k soutěži. Na videu nepřirozeně hýbe ušima a krkem. „V podstatě impulsem k této práci byla jakási ironie a humor se slovy 'takové uši nikdo nemá' nebo 'takhle krkem nikdo nezakroutí',“ píše se dále v materiálu.

Loni soutěž vyhrál absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (VŠUP) Petr Bařinka, tehdy si ale pro ocenění a šek v hodnotě 333.000 korun nepřišel.

Z více než stovky přihlášených vybrala porota 11 finalistů - kromě Höschlové Jakuba Geltnera, Vojtěcha Mašu, Aleše Nováka, Martina Pertla, Olju Triaškovou-Stefanovičovou, Martina Šilhána, Šimona Vahalu, Jaroslava Vargu, Lenku Veselou a Vlastu Žákovou. Vítěz dostane finanční odměnu 333 000 korun.

Předsedou poroty je ředitel Sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček, jejími členy mimo jiné umělci Jiří Černický a Marek Kvetán a kurátorky Karolina Dolanská a Rea Michalová.

Tomáš Vlček, předseda poroty:

"Cena Tři sta třicet tři Národní galerie v Praze se stala největší soutěží nejmladšího umění v České republice a ve Slovenské republice. I když se počet přihlášených umělců nezvyšuje, zůstává kolem sta individuálně podaných dokumentů zastupujících dokončená díla a úroveň prací se začíná stabilizovat tak, že soutěž může podat reprezentativní obraz podob a možností nejmladšího umění v našem kulturním teritoriu.

Změť kritérií a turbulence tvůrčích preferencí však neumožňuje činit nějaké snadné závěry. Přesto, nebo právě proto se soutěž ukazuje jako nenahraditelná. Je otázka, zda vybrané práce pro finální prezentaci nejmladšího umění jsou ty skutečně nejvýznamnější a zda umělci, kurátoři a kritici umění jsou schopni ocenit podstatná díla a podpořit nenahraditelné talenty. Abychom dosáhli co největší „objektivity“, vyzvali jsme ke spolupráci významné představitele z řad českých a slovenských umělců, kurátorů a kritiků umění, kteří ze svých odlišných generačních a názorových stanovisek vybrali díla, jejichž konečný seznam byl odsouhlasen všemi členy poroty."

Českou výtvarnou scénu však cena NG 333 rozděluje na dva nesmiřitelné tábory, neboť podobná soutěž - Cena Jindřicha Chalupeckého pro výtvarníky do 35 let, která byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka - byla až do roku 2000 udělována právě ve spolupráci s pražskou Národní galerií; po konfliktu mezi jejím ředitelem Milanem Knížákem a laureátem ceny Davidem Černým se administrativa přestěhovala do Brna. Cenu uděluje nezávislá porota, je spravována a organizována občanským sdružením Společnost Jindřicha Chalupeckého.

Stoupenci Ceny Jindřicha Chalupeckého považují tedy Cenu NG 333 a skupiny ČEZ za jasný „trucpodnik“ Milana Knížáka.