Voda ostravské sny zatím jen trochu pocuchala

Ostrava - Divadelní festival Dream Factory díky počasí začal s problémy, nicméně milovníci divadla o hlavní hvězdy připraveni nebudou. Kvůli dešti pořadatelé zrušili pouliční akrobatické představení, kterým měl 4. června v 15:00 festival na Masarykově náměstí odstartovat. Neuskutečnilo se ani vystoupení vzdušných akrobatů před Domem kultury města Ostravy ve 21:00. Oblíbení herci jako Richard Krajčo, Ivan Trojan či Petr Čtvrtníček se ale na ostravských divadelních prknech objeví. Festival končí 9. června.

I přes liják a vysokou vodu byla divadelní přehlídka slavnostně zahájena originální inscenací Vinnetou Městského divadla Kladno. V hlavní roli exceloval Vojta Kotek, v roli Old Shatterhanda mu sekundoval Jakub Prachař. Komedie mladého dramatika Petra Kolečka nabízí netradiční pohled na příběh o pokrevním bratrství ušlechtilého indiánského náčelníka a udatného greenhorna.

Jakuba Prachaře budou mít možnost diváci zhlédnout také v představení Federer-Nadal, kde společně s Markem Taclíkem ztvární známé tenisové idoly. Obě představení jsou vyprodána.

Ještě před slavnostním večerním zahájením diváky na festival naladilo představení maďarského souboru Kompánia Theatre Studio zajímavou ryze taneční inscenací čerpající z hudebního díla Cantata Profana Bély Bartóka Sons That Became Deer.

Dramaturgie letošního divadelního setkání do Ostravy přivezla kromě jiného inscenace Eyolfek pražského Divadla v Dlouhé, Budulínek Naivního divadla Liberec, Tichý Tarza brněnských „Provázků“, Racek pražského dejvického divadla a mnoho dalších. Domovskou scénu zastupují představení například Hráči (Komorní Aréna Ostrava) či Sen noci svatojánské (Divadlo Jiřího Myrona).

Kompletní program je zveřejněn na stránkách festivalu.

„Ostravští diváci mají díky festivalu Dream Factory Ostrava jedinečnou šanci zhlédnout vrcholná představení, která si odnesla ta nejprestižnější divadelní ocenění. Kromě špičkových her v programu nechybí debaty s umělci a tvůrci inscenací, premiérově vychází i zpravodaj mapující festivalové dění, ten má na starosti kritik a publicista Vojtěch Varyš,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Letošní novinkou je filmová sekce, která představí divadlo ve filmu. Připraveny jsou projekce záznamů inscenací, divadelních her převedených na filmové plátno Bratři Karamazovi v režii Petra Zelenky nebo Odpad město smrt Jana Hřebejka. Patří k nim také předpremiéra filmového zpracování kultovní inscenace Pestré vrstvy Divadla Petra Bezruče.