Kutná Hora se na chvíli promění v metropoli komorní hudby

Kutná Hora - Vynikající domácí i zahraniční hudební osobnosti se opět sejdou v Kutné Hoře, aby zde vytvořily hudební svátek. I 6. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora přinese umělecké zážitky z projektů, které vznikly speciálně pro tento účel.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora - Jiří Bárta (zdroj: ČT24)

Naprosto výjimečným koncertem a dramaturgickou lahůdkou letos zcela jistě bude předvedení jedné z nejprogresivnějších skladeb britské skupiny Pink Floyd - Atomové srdce matky, první opravdový hit skupiny, obsahující rozsáhlou stejnojmennou suitu napsanou spolu s avantgardním skladatelem Ronem Geesinem. Bezpochyby se jedná o jeden z mála úspěšných pokusů spojit klasickou hudbu s rockovou. Smíšený sbor, žesťový soubor a sólové violoncello spolu s rockovou kapelou, která většinou a na rozdíl od podobných pokusů své doby plní roli doprovodné složky, vytvářejí nesmírně působivou koláž, která neztrácí ze své působivosti ani po čtyřiceti letech. Účinkovat budou: rocková kapela ve složení Martin Vajgl, Vladimír Kulhánek, Michal Kašpar a Sváťa Chalupa, festivalový dechový Ensemble 2013 (tvořený hráči Janáčkovy filharmonie), Martinů Voices a violoncellista Jiří Bárta.

Všech 9 koncertů festivalu proběhne stejně jako v minulých letech v unikátních prostorách historických objektů Kutné Hory, města zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Většina koncertů se odehraje v chrámu sv. Barbory, ale hudební večery se uskuteční i v kapli Božího těla a v kostele sv. Jana Nepomuckého.

Umělecký ředitel festivalu Jiří Bárta kromě „protiválečného“ koncertu Atom Heart Mother (Matka s atomovým srdcem) od Pink Floyd z letošního programu upozorňuje dále na připomenutí výročí severského romantika Nora Edwarda Griega a německého modernisty s romantickou duší Paula Hindemitha. „Uvítáme mezi sebou nové tváře, houslistku Corinne Chapelle, klavíristy Adama Skoumala a Terezii Fialovou, houslisty Petra Zdvihala a Jana Valtu. Z českých skladatelů letos zazní pouze Bedřich Smetana, ale nebojte se, vynahradíme si to v roce 2014, který bude ve znamení české hudby. Jsem přesvědčen, že každý koncert stojí za to navštívit. Z celého srdce vás zvu na týden v kutnohorské metropoli komorní hudby,“ zve všechny hudební příznivce Bárta.