Ašot Haas vytváří iluzi virtuálního světa

Praha - Galerie Dvorak Sec Contemporary poprvé v české metropoli představuje dílo mladého slovenského umělce Ašota Haase, který často pracuje s konceptem optické iluze, jeho objekty dávají divákovi množství různorodých podnětů a vybízejí k vzájemné komunikaci. Práce Ašota Haase jsou ojedinělé svojí formou, obsahem i způsobem, jakým relativizují hranice reality divákova světa.

Výtvarník na samostatné výstavě představuje své originální světelné objekty ze skla i plastu, které vytvářejí hru s iluzí a diváka zavedou do virtuálního světa rozličných barev a tvarů. Ašota Haase fascinuje geometrie, hra s tvary, barvami, světlem, high-tech či kybernetikou. Expozice s názvem Lit Up! nabízí nejen autorovy světelné objekty v trojrozměrném měřítku, ale také monumentální obrazy zachycující zvětšené detaily nedokonalostí virtuálního světa. Návštěvník může do jeho děl vniknout nejen imaginárně, ale i fyzicky, může se jich dotknout anebo je přetransformovat.

„Človek nevidí a necíti všetko, žijeme v istom spektre vnímania aj myslenia. Snažím sa vytvárať priestory a objekty, ktoré nemožno vidieť v reálnom svete, prekračujem hranice a vytváram ilúziu nejakej perspektívy, pohľadu. Každý človek môže moje diela vnímať inak, niekomu sa z nich zatočí hlava, niekoho prenesú do inej sféry, niekto ich pochopí ako metaforu na súčasnosť, v ktorej žijeme, či len ako hru. Do diel nevkladám konkrétnu tému, vysielajú rôzne impulzy, pre každého niečo iné. Hlavne by mali v človeku vyvolať nejakú emóciu,“ přibližuje své dílo umělec.

  • Dílo Ašota Haase zdroj: Galerie dvorak sec contemporary
  • Dílo Ašota Haase zdroj: Galerie dvorak sec contemporary

Ašot Haas se narodil v roce 1981 v Moskvě. Střední školu užitého umění v Bratislavě, obor kamenosochařství, dostudoval v roce 2000. V letech 2000–2007 studoval na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění, kde vystřídal několik oborů. Prošel ateliéry Industrial Design (F. Chrenka), Transport Design (Š. Klein), Glass Design (J. Gavula) a Socha, Objekt, Inštalácia (J. Meliš). V roce 2006 získal první cenu za minutový film na mezinárodním filmovém festivalu v Bratislavě a v roce 2007 mu byla udělena prestižní Cena Galérie Nova za sklo. Ašot Haas vystavuje po celé Evropě i USA a jeho díla jsou součástí sbírek významných galerií.

Ašot Haas / Lit Up! od 6. 6. 2013 – 26. 7. 2013, Galerie dvorak sec contemporary, Dlouhá 5, Praha 1. Pondělí – pátek 10.00 – 18.00 hod.