Novoměstský hrnec opět bublá smíchem

Nové Město nad Metují - Když slzy, tak smíchu. V Novém Městě nad Metují se od 8. do 15. června promítá už popětatřicáté výběr z původní české filmové a televizní komediální tvorby. Nachystán je celý Novoměstský hrnec smíchu.

Festival zahájí jeden ze soutěžních snímků - Marku Taclíkovi přerostou jeho děti přes hlavu ve filmu Jiřího Chlumského Martin a Venuše. O ceny se utká také Svatá čtveřice Jana Hřebejka, Cesta do lesa Tomáš Vorla, Polski film Marka Najbrta anebo komedie Tomáše Magnuska Jedlíci aneb Sto kilo lásky. Program počítá i s nesoutěžními projekcemi, kde kinofilmy zastupuje divácký hit - Troškovy Babovřesky.

Součástí festivalu je sekce Studentský smích věnovaná tvorbě mladých filmařů a novinkou je soutěž amatérského filmu Rozesmátá kamera. Diváci také mohou v Novoměstském hrnci strávit Den s Českým rozhlasem a Den s Českou televizí, ta do soutěže mimo jiné vyslala dva díly úspěšného cyklu Nevinné lži - Hvězdička o zrození umělé mediální hvězdy a romantický příběh Lež má rozbité auto.

„Ústředním místem pro náš filmový festival je samozřejmě hlavní sál Kina 70, ale lákavý obsah Hrnce smíchu voní i po novoměstských ulicích a dalších prostranstvích, protože produkci na stříbrném plátně doplňuje i řada doprovodných akcí,“ připomíná na stránkách festivalu jeho ředitelka Ilona Daňková. Návštěvníci se mohou hned první den vydat na Zábavné odpoledne na Husově náměstí, během festivalu si pak prohlédnout výstavu fotografií Veroniky Richterové nebo zajít na některý z písničkářských koncertů, mimo jiné i Mirka Palečka, který je autorem hudební znělky Novoměstského hrnce smíchu.