Na Mojí cestě můžete „zažít“ handicap

Praha – Předsudky vůči lidem s handicapem v naší společnosti ještě nevymizely. Aby se tak stalo, uspořádal projekt Chodící lidé výstavu Moje cesta. Pokouší se na ni zážitkovou formou zprostředkovat každodenní život lidí se zdravotním postižením.

Jak si připravit kávu a nevidět přitom na hrnek ani konvici? Příchozí si na interaktivní akci mohou vyzkoušet obyčejné věci, s nimiž tělesně postižení bojují, při každodenním fungování doma, ale i venku na ulici či při zábavě. Projít si mohou jeden „vzorový“ bezbariérový byt, zahrát si basketbal nebo stolní tenis na vozíku, člověče, nezlob se pro nevidomé nebo se na dráze pokusit překonat obvyklé překážky, které jsou nastraženy na ulici na nevidomé nebo lidi na vozíku.

Zjistit, co který handicap obnáší, mohou také při vyzkoušení speciálních brýlí, jež simulují nejrůznější druhy očních vad, nebo ve zvukově izolované kóji, která přiblíží život lidí postižených hluchotou. Seznámí se ale i se „zlepšováky“, které handicapovaným život usnadňují: ozvučenými míči, mluvícími hodinkami, rozpoznávači barev nebo párovačem ponožek.

Interaktivní výstava Moje cesta (zdroj: ČT24)

„Návštěvníci budou moci poznat a vyzkoušet si každodenní život lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Zjistí, že jejich světy nejsou odlišné, jen musí na svých cestách překonávat jiné překážky,“ popsala výstavu Jana Vožechová z Nadace Sirius.

Nahlédnout do každodenního života lidé se zdravotním postižením můžete na pražském Výstavišti do konce měsíce. Vstup je zdarma.