Moravské divadlo uctí legendu českého kabaretu

Olomouc – Poslední činoherní premiéra letošní sezony v Moravském divadle Olomouc zanese diváka do prostředí pražských kabaretů v meziválečném období. Divadelní soubor tak připomene i osobnost Emila A. Longena, který stál právě za zrodem předních českých kabaretů, navíc ovlivnil dokonce dráhu Vlasty Buriana. Premiéra Dvě aktovky: Ministr a jeho dítě/ Dezertér z Volšan se uskuteční v pátek.

Emil Artur Longen působil jako dramatik, režisér, herec, ale i scenárista, spisovatel nebo malíř. A protože ho okouzlilo prostředí kabaretů (vystupoval v Červené sedmě), ve dvacátých letech minulého století sám založil kabarety Bum a Revoluční scéna. Následně přešel do Divadla Vlasty Buriana. 

„Z Longena je tiskem dostupných na šedesát frašek, často o jediném aktu. Chtěl jsem mezi nimi objevit zasutý poklad, ale neměl jsem patrně štěstí či jsem ho nerozpoznal. Nakonec jsem tedy sáhl po dvou jeho možná nejznámějších, a po této zkušenosti i z mého pohledu nejživotnějších hrách,“ uvedl dramaturg a režisér Moravského divadla Milan Šotek důvod, proč se na repertoáru objevily výše zmíněné aktovky.   

Opěrným pilířem inscenace je komediální rozehrávání jednotlivých situací. „Longen psal chvatně, aktovku často za jedinou noc, a dopředu tedy počítal s dotvořením ze strany konkrétních herců, ať už to byl Burian, Ferenc Futurista nebo Saša Rašilov. Díky tomu jsem však mohl obě aktovky obsadit týmiž herci - jsou v nich zakódovány stejné počty figur, podobné typy,“ doplnil režisér. 

Hlavní role připadla herci Jaroslavu Krejčímu. V první z her se představí coby ministr, jenž se snaží ututlat poměr s milenkou, a ve druhé se převtělí do muže, jehož okolí považuje za ducha. „Vše je záměrně trochu předimenzované a přehnané, což se projevuje v našem herectví, v líčení a kostýmech,“ uvedl Krejčí. 

V dalších rolích se objeví například Vendula Fialová, Ivana Plíhalová, Lenka Kočišová, Tereza Richtrová či Vojtěch Lipina.