Kanye West: Sám jsem svůj nejoblíbenější rapper

Londýn - Nejúspěšnější americký hudebník současnosti Kanye West je po týdnu od vydání alba Yeezus na špičce britské hitparády. Šesté řadové album propagoval pomocí originální projekce na 66 budovách světa. Albu se zároveň nedostalo žádné klasické propagace.

Kritika po celém světě vynáší nové album do nebes - fanoušci zase na špičky prodejních žebříčků. Šesté studiové album vydal West minulý týden a video ke skladbě New Slaves promítl na 66 budov v USA, Austrálii, Německu, Anglii a Francii.

Deska se zároveň nedočkala žádné běžné propagace: nebyl vybrán singl pro rádia, nebyl natočen žádný klasický videoklip a album bylo vydáno bez obalu a bookletu; vypadá vlastně jako obyčejná pirátská kopie.

Od počátku Westovy kariéry neuplynul jediný rok, v němž by zůstal bez ocenění. Je držitelem desítek hudebních cen, včetně 21 Grammy. Součástí jeho úspěchu je i pověst kontroverzního provokatéra. V nové písni třeba protestuje proti konzumu. Klip ale promítal na budovu módního gigantu Louis Vuitton, pro který sám dříve navrhoval obuv.

Jindy se dočkal obvinění z rasismu, když v klipu nechal Afroameričany bičovat bílého muže. V písni Diamonds From Sierra Leone zase upozorňoval na absurditu spojení krvavých způsobů těžby s mileneckou romantikou.

Reportáž Michaly Komrskové (zdroj: ČT24)

Kromě úspěšného alba West v těchto dnech oslavuje i narození potomka. Od dubna 2012 žije s herečkou a podnikatelkou Kim Kardashian, jež mu 15. června porodila děvčátko. West má, zdá se, všechny důvody pro zdravé sebevědomí. Jak sám říká: „Můj nejoblíbenější rapper? Já sám jsem svůj nejoblíbenější rapper.“

Karlův most a Yemi A.D.

Slavný muzikant je spojen i s Českou republikou. V klipu pro Diamonds From Sierra Leone se prošel po Starém městě pražském a také v tuzemsku natočil třicetiminutový film k písni Runaway. K němu stejně jako k celosvětovému turné nebo show na Grammy připravoval choreografii český tanečník Yemi A.D.

Podívejte se na video k New Slaves:

Diamonds From Sierra Leone:

Runaway: