Filmy jsou opět na bodu Varů

Karlovy Vary - Filmy a filmy a zase filmy. Po osmačtyřicáté zůstanou v Karlových Varech na pár dní stranou lázně, kolonády a léčivé prameny, veškerá pozornost je upřena na plátna kin a hvězdy kinematografie. Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu začíná 28. června, navzdory vizuálu netrvá do nekonečna, ve Varech se zdrží „jen“ do 6. července.

Do programu 48. ročníku se vměstnalo na 230 filmů, mezi nimi i tuzemští zástupci v soutěžních kategoriích. V konkurenci dalších třinácti snímků si Křišťálový glóbus může odnést Jan Hřebejk za své Líbánky. „Ten film má zdánlivou lehkost, je vlastně velice atraktivní, co do pohledu, vize krajiny a postav, ale potom se ukáže, že klade otázky daleko hlubší, než se na první pohled zdá,“ přiblížila psychologické drama poradkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová. Soutěžní sekci na východ od Západu zahájí Zázrak slovenského režiséra Juraje Lehotského natočený v české koprodukci. Mezi dokumenty soutěží film nesoucí iniciály zesnulého architekta Davida Kopeckého. Režisérkou je jeho žena Bára Kopecká. 

Mimo soutěž si ve Varech odbydou premiéru další dva tuzemské tituly - Revival Alice Nellis a restaurovaná kopie dramatu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. „Na Revivalu je mně osobně sympatické, že chce být komedií, nehraje si na artový film. Bude to takový lehkonohý závěr festivalu. Velkým překvapením pro diváky bude, myslím, i dokument DK,“ domnívá se umělecký ředitel festivalu Karel Och. Zvláštní sekce je navíc věnována českým filmům z let 2012 a 2013, takže lidé mohou dohnat, co zmeškali v kinech.

Z plátna i mimo něj ale nezazní jen čeština. Pocty zahájit festival se dostalo adaptaci románu Borise Viana Pěna dní. Fantaskní příběh o schopnosti a odhodlání přinést pro lásku jakoukoli oběť osobně uvede francouzský oscarový režisér a scenárista Michel Gondry, který už do Varů přijel. Žel bez hlavní herecké hvězdy Audrey Tautouové, jejíž zřejmě životní roli - Amélii z Montmartru - „objevil“ v roce 2001 právě karlovarský festival.

Filmový tip uměleckého ředitele Karla Ocha: "Jednou z velkých režisérských hvězd, které přijedou do Karlových Varů, je Paolo Sorrentino. Své filmy má pravidelně v soutěži v Cannes, stejně jako ten poslední - Velkou nádheru, kterou uvedeme za jeho osobní účasti. Doporučil bych také debut vontrierovského ražení Tore tančí německé režisérky Katrin Gebbe. A určitě stojí za to, vidět i starší snímky, diváci by si neměli nechat ujít kultovní Nebeskou bránu Michaela Cimina."

Další ohlášené hvězdy ale chybět nebudou. Hned zahajovací ceremoniál ozdobí svou přítomností hollywoodský herec John Travolta. Do Varů přivezl film Sezona zabíjení, v němž hraje s Robertem de Nirem, a na oplátku si odveze Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. De Niro, který už hostem festivalu byl, navíc Travoltovi festival doporučil. „Bylo patrné, že o tom mluvili, protože říkal, že to chce mít stejně, jako měl Robert De Niro,“ potvrdil výkonný ředitel festival Kryštof Mucha.

Sošky za přínos převezmou během festivalu také oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone. Jeho tvorbu připomene festival třemi tituly: snímkem Zjizvená tvář, kterou režíroval Brian de Palma, Stone k němu napsal scénář, čtvrtou verzí velkofilmu Alexander Veliký a dokumentární sérií Nevyřčené dějiny Spojených států. „Ze střihového desetihodinového dokumentu vybral Stone pro Vary dvě části - prezidenta Harryho Trumana a atomovou bombu a George Bushe a 11. září. Je zajímavé, jaké paralely se mezi těmito dvěma epochami dají najít,“ poznamenal Karel Och.

Při všech filmových událostech bude opět Česká televize, o postřehy z festivalového dění se podělí jako každý rok ve Festivalových vteřinách a samozřejmě i ve zpravodajských relacích a posléze na webu ČT24. Navíc se mnoho zajímavého uděje v Domě ČT, který najdete v Karlových Varech, díky přímým přenosům na webovém speciálu Domu nebudou o část akcí a setkání ochuzeni ani ti, kteří se na festival osobně nevypravili.