Na ČT art i kultura je událost

Okurková sezona pro kulturu neplatí, dokazují Události v kultuře. Na obrazovce se poprvé objeví 31. srpna, tedy při spuštění kulturního kanálu ČT art. Jeho vysílání otevřou vždy v osm večer, od pondělí do neděle - sedm dní v týdnu obeznámí diváky s nejdůležitějším a nejzajímavějším, co se v kulturním světě odehrálo.

Události v kultuře nejsou novinkou, pořad se stejným názvem se vysílal na ČT do konce roku 2009. Nová relace ale bude jiná. „Jde ve skutečnosti o prodloužení Událostí kulturním zpravodajstvím. Nejde o magazín ani doplněk,“ upozornil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl, „ale o součást hlavní zpravodajské relace, která – tím, že je vysílána na ČT art – zároveň symbolicky otevírá každodenní prime time této nové kulturní stanice.“

Dvacetiminutová relace nabídne kulturní dění očima domácích i zahraničních reportérů ČT. Reportáže, ale i živé vstupy a také hosté ve studiu budou diváky informovat o divadelních a filmových premiérách či významných koncertech, zaměří se ale také na klubovou hudební scénu a malé galerie výtvarného umění. Podají zprávu i o nejnovějších literárních nebo architektonických počinech - v Česku i ve světě.

„Dvacet minut kulturního zpravodajství denně je prostorem k systematické, zasvěcené a zároveň poutavé prezentaci kultury,“ domnívá se vedoucí kulturní redakce ČT Petr Vizina. Události v kultuře budou vysílány ze studia na Kavčích horách, významný prostor v nich ale dostanou také studia v Brně, Ostravě a krajští zpravodajové. Moderování se ujmou Jiří Svoboda a Petra Křížková Schubertová.