Tři mušketýři v kulise plzeňské katedrály

Šestý ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem pokračuje novinkou Tři mušketýři, ovšem nezapomíná ani na předchozí komediální titul V nouzi poznáš přítele. Kulisy chrámu sv. Bartoloměje na náměstí Republiky sluší nejen intrikánskému kardinálovi v podání charismatického Jana Přeučila, ale i ostatním členům pětadvacetičlenné mušketýrské company.

Režie Alexandrem Dumasem st. inspirované látky se, stejně jako v minulém roce, ujal Vilém Dubnička. „Tři mušketýři jsou příběhem o přátelství, hrdinství, odvaze, romantice, službě a naivním patosu, který všechny ty fenomény spojuje. My se dnes za tak silné, upřímné a pravdivé činy a slova trochu stydíme, na druhou stranu se i v Mušketýrech na to pohlíží s velikou nadsázkou a humorem,“ uvádí režisér a autor románové adaptace. V rolích nerozlučných hrdinů se objevují nové tváře festivalu Petr Konáš (D´Artagnan) a Jan Teplý (Porthos) i jeho stálice Viktor Limr (Athos) s Radkem Valentou (Aramis). Dámskou hvězdou inscenace je extravagantní agentka Mylady Kristýny Leichtové.

Hraje se v divadelní poloaréně, ze všech stupňů elevace, osazených stříbrnými tramvajovými sedačkami, diváci dobře vidí. Industriální dekorace s průsvitnými oponami na kovových lanech dává vyniknout boku sakrální stavby, z níž kardinál Richelieu vychází na jeviště. Bílo modro stříbrná scénografie Pavla Kodedy je střídmá, neruší pohled na gotickou katedrálu (s nejvyšší kostelní věží v Čechách) a díky napjatým „plachtám“ bílých látek pracuje i s večerní povětrnostní atmosférou. V centrálním stanu je zázemí s hereckou kapelou Chichotaj s hosty, v postraních vzdušných konstrukcích, tvořících rámec scény, jsou umístěny žebříky. Stínohra reflektorů se stává soumrakem výraznější.

  • Tři mušketýři zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem
  • Tři mušketýři zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Kostýmy Edity Kurkové, spoluzakladatelky divadelně hudební skupiny Kašpárek v rohlíku, se vyznačují kombinací historických siluet (u některých postav více, u jiných méně stylizovaných) s moderními materiály a prvky. Šlechtické sukně jsou vyztuženy obručemi, kardinálský límec a plachetky řádových sester blýskají flitry. Impozantně působí zvláště image Mylady ve všech jejích převlecích (stříbrná sukně i punčochy, červená halena, závoj, podvazek, červené minišaty, boa…), důstojný červený šat s pelerínou, čapkou a rukavicemi kardinála a rokokově komické bílé oblečení královské dvojice.

Nedílnou součástí hry je pohyb, zvláště ten s kordy. Šermířské scény vede Karel Basák. Na choreografii se podílejí také Jarmila Dycková a Pavel Tručka. Pohybová složka je akcentovaná jízdou na malých i větších kolech a koloběžce. Tyto dopravní prostředky hercům nahrazují koně, také s nimi tak jednají, na což hlediště dobře reaguje. K „ustájení“ koní/kol slouží dvě bezpečnostní stavební zábrany, které jsou součástí dekorace. Místy dochází i k vysílení či úmrtí koní. Záměna koní za kola patří, vedle herecké kapely, k hlavním překvapením kusu. Zvukově se tu a tam zapojují městské autobusy, zastavující na náměstí.

  • Tři mušketýři zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem
  • Tři mušketýři zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem

„Zdá se, že bude pršet, gardisté se drží při zemi,“ parodičnost textu pobaví, představení je uvolněné, čemuž napomáhá živá hudba (skladatel Petr Zeman). V některých pasážích je využit hlas či hudební podkres z reproduktoru. Osvěžení značně dlouhé stopáže hry přinášejí divoké scény bitek, například když si jeptišky smilně odvádějí šermíře z boje se slovy „Ano, bůh je láska, synu“ nebo když se s muži vášnivě perou mokrými hadry pradleny. Divácky záživný je každý příchod kardinála na scénu, Jan Přeučil drží formu od začátku až k děkovačce, při zkoušce moderace královského plesu využije i své osvědčené pikantní jazykolamy k tréninku herecké mluvy.

Mužská část publika si užívá výstupy přitažlivé Mylady a sexy pradlen. Zvuky praní prádla na valše rytmizují dialog služebné i královny s vévodou. Překvapí slovenština, totiž obsazení slovenského herce Andreje Poláka v roli vévody Buckinghama. Slovenštinou získává role královnina milence větší odstup. Nesedělo mi karikaturní pojetí pana Bonacieux Bronislava Kotiše, přišlo mi, oproti civilnějším ostatním, příliš v šarži. Scéna plesu estrádně završuje dění, nechybí šermířská exhibice, klasický balet ani zbožný song jeptišek s kytarou. Ocenila jsem nečekaný přídavek- písničku herecké kapely.

  • Tři mušketýři zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem
  • Tři mušketýři zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem

V představení Tři mušketýři účinkují: Petr Konáš, Viktor Limr, Jan Teplý, Radek Valenta, Jan Přeučil, Zdeněk Rohlíček, Štěpánka Křesťanová, Michal Štěrba, Antonín Procházka ml., Andrej Polák, Kristýna Leichtová, Diana Toniková, Bronislav Kotiš, Marek Adamczyk, Petr Borovský, Jan Honomichl, Martin Zahálka ml., Pavel Tručka, Tomáš Kilbergr, Petr Zeman, Jiří Čabrada, Josef Zeman, Jana Zenáhlíková, Jarmila Dycková, Veronika, Brankov, Pavla Bečková.

O tom, že „mušketýři jsou nejstatečnější muži na světě“, se můžete přesvědčit 15., 16. a 17. července, vždy od 20,30h na náměstí Republiky. Hudební komedii V nouzi poznáš přítele v Plzni reprízují 23. a 24. července od 20,30h v zahradě Měšťanské besedy. Informace o uváděných inscenacích a rodinném doprovodném programu festivalu naleznete na zde.