70 let s Mickem Jaggerem aneb sex, Havel a rock'n'roll!

Praha – Je jako čertík z krabičky – s vyplazeným jazykem a stále stejnou energií pobíhá po pódiu, jako když mu bylo dvacet. A i když se tomu někomu jen těžko věří, z rockové hvězdy Micka Jaggera se dnes stal novopečený sedmdesátník. Přesto ale nehodlá kariéru s The Rolling Stones pověsit na hřebík. Pro Čechy má kapela hlubokou symboliku – její koncert v roce 1990 vtiskl pomyslnou rebelantskou tečku za érou komunismu…

The Rolling Stones do puntíku splňují známé heslo: sex, drogy a rock'n'roll. Jagger se na světové scéně pohybuje už více než padesát let, a tak není divu, že je některými považován za jednoho z nejvlivnějších muzikantů své doby. Jeho charakteristický hlas, vystupování ani životní postoje nedovolují jakoukoliv záměnu s někým jiným. Spolu s kytaristou Keithem Richardsem se stal historickým symbolem rock'n'rollu šedesátých i sedmdesátých let. 

Soukromý život sedmdesátiletého Jaggera posloužil mimo jiné také jako tučné sousto pro bulvár po celém světě. Zpěvák je známý svými milostnými aférami, které zahrnovaly údajně nejkrásnější ženy planety, občas se dokonce spekulovalo o jeho homosexuálních zážitcích se zpěvákem Davidem Bowiem. To však nic nemění na tom, že byl muzikant dvakrát ženatý a se čtyřmi ženami zplodil celkem sedm dětí. Před třemi lety začal prý praktikovat buddhismus, stravuje se zdravě, je patronem Britského muzea a v roce 2003 obdržel od Prince z Walesu rytířský titul za službu hudbě.   

Kameny se valí na Prahu! 

Bude tomu už třiadvacet let, kdy se na pražském Strahově rozezvučely ostré kytary Rolling Stones. 18. srpna 1990 se formace v čele s Jaggerem podívala do tehdejšího Československa, a to na pozvání samotného prezidenta Václava Havla. Jeho láska k alternativní a rockové hudbě nebyla nikdy tajemstvím, a tak se jednoho dne stalo, že Britové zasedli s Havlovými k večerní tabuli na Pražském hradě. 

V pozdější autobiografii Život se Keith Richards o tomto setkání zmínil. „Na konci turné Steel Wheels jsme osvobodili Prahu, nebo nám to tak alespoň připadalo. Rána Stalinovi do čumáku. Odehráli jsme tam koncert krátce po revoluci, která ukončila komunistický režim,“ napsal. V následujících řádcích se o Havlovi zmínil jako o jediném politikovi, kterého rád potkal a je na to hrdý. „Málokdy se s prezidentem setkáte takhle a ještě si u toho řeknete: Ježíši, to je bezva chlap,“ dodal kytarista po události, kdy „Stouni“ na vlastní náklady nasvítili Pražský hrad.  

Příjezd Rolling Stones měl ale pro zemi mnohem větší význam než jen obyčejný koncert. Když Havel přijal kapelu na Hradě, údajně spolu hovořili o významu rockové hudby pro změnu poměrů v celém dřívějším východním bloku. Show, s jakou se muzikanti prezentovali, byla ve zdejších poměrech dosud nevídaná a překonala dokonce i předchozí koncert Depeche Mode. Obří megashow jen pár měsíců po volbách šokovala nejen projevem, ale také ohňostroji, nafukovacími figurínami či konstrukcí připomínající ropnou rafinérii. 

Prahu už předtím zasypalo množství plakátů s vyplazenými jazyky, jež symbolizovaly konec minulé vládní éry. Motto celé události znělo: „Tanks are rolling out, The Stones are rolling in!“ (Tanky se valí pryč, Kameny se valí do Prahy.) 

Vstupenky na koncert se tehdy prodávaly za (dnes úsměvných) dvě stě padesát korun a na akci dorazilo kolem sta tisíc fanoušků. Výtěžek z koncertu věnovala kapela na charitu, z jejich peněz se radoval Výbor dobré vůle, v jehož čele stála tehdejší první dáma Olga Havlová. Nelehkou roli předskokana vzala na svá bedra česká skupina ETC… v čele s Vladimírem Mišíkem, který si kvůli nervozitě údajně zapomněl přivézt na stadion kytaru. 

Ačkoliv „Stouni“ přijeli do české metropole ještě o pět let později a návštěvnost koncertu byla ještě vyšší, na ono „poprvé“ nedají pamětníci dopustit. "Byl to nepopsatelný pocit, když v červeném žaketu a za zvuků skladby Start Me Up vtančil Jagger na pódium…" shodují se.

Jagger a spol. Pražanům naposledy zahráli v roce 2003. Na scénu je opět uvedl Václav Havel a Jagger vystoupil v tričku s nápisem odsuzujícím politiku KSČM.