Balvín: Jsem příznivcem sociálních dávek, ale nesmí se zneužívat

Praha - Ministr kultury Jiří Balvín vzbudil v okamžiku přebírání úřadu pozornost výrokem, že více peněz pro kulturu chce získat z „příliš štědrých sociálních dávek“. Za svá slova se už prý omluvil a v Interview ČT24 uznal, že v souvislosti s instalací do funkce to nebylo vhodné vyjádření. Podle svých slov to ale adresoval na zneužívání dávek a prý na to měl mnoho pozitivních ohlasů od renomovaných právníků. Všichni podle něj věděli, kam tím mířil.

Podle ministra kultury Jiřího Balvína jsou u nás obrovské mandatorní výdaje na sociální dávky. I přesto je prý sám zastáncem sociálních dávek pro opravdu potřebné případy.

  • „Jestliže ale někdo dávky zneužívá, to je třeba problém příspěvků na bydlení, které nedostávají ani adresáti, ale majitelé těch ubytoven, tak to považuji za nesprávné,“ vysvětlil svůj postoj ministr.   

Jiří Balvín, ministr kultury

„Já se tím netajím. Měl jsem na to mnoho pozitivních ohlasů od renomovaných právníků, protože všichni věděli, kam jsem mířil. Uznávám, že to nebyl úplně vhodný výrok, zvláště v souvislosti s instalací do funkce, ale já jsem to opravdu myslel na to zneužívání dávek. Za nepřiměřenost výroku jsem se omluvil.“

Podle Balvína právě z důvodu zneužívání sociálních dávek, což se prý týká hlavně příspěvků na bydlení, vláda Petra Nečase dávky nedostatečně ořezala.

Nové plány v kultuře se projednají s ministerstvem financí

„Proběhla poslední rozprava na ministerstvu, kdy jsme měli týden na nastudování. Měl jsem k tomu pár připomínek a teď bychom měli podepsat naše pare, které půjde na ministerstvo financí, a splnit tak termín odevzdání návrhu rozpočtu. Pak teprve začnou jednání, mimo jiné i s ministrem financí Fischerem,“ řekl Balvín.

Na kulturu půjde letos ze státního rozpočtu zhruba devět miliard korun. „V příštím roce je to dokonce přes devět miliard. Problém je ten, že do tohoto rozpočtu jsou započítány i náklady na církevní restituce. Jsou to tedy peníze, které jsou určeny zákonem, a my jsme pouze zprostředkovatelem transferu těch peněz podle zákona tam, kam mají jít. Já bych to chtěl oddělit při tom jednání o rozpočtu. Nemohu to úplně oddělit, je to součástí rozpočtu, ale říct, že těchto 1,944 miliardy jsou peníze, které se nepoužijí na kulturu, jsou určeny podle zákona někam jinam, a pojďme jednat o té zbylé částce a tu navýšit,“ nastínil ministr kultury svůj záměr.

Balvín: Rychlé jmenování Fajta ředitelem Národní galerie považuji za špatné rozhodnutí

Ministr kultury považuje rychlé jmenování Jiřího Fajta ředitelem Národní galerie za špatné rozhodnutí vůči Národní galerii i vůči Fajtovi. Jiří Balvín se chce s Fajtem sejít na konci týdne. Svoji předchůdkyni za jeho jmenování několik dní před koncem Nečasovy vlády kritizuje.

V čele takové instituce, jako je Národní galerie, by měl podle Balvína stát někdo, kdo projde veřejným výběrovým řízením.

  • „Když se to definitivní obsazení generálního ředitele Národní galerie neřešilo tři roky, tak řešit to den před státním svátkem a víkendem, po kterém vláda končí, tak si myslím, že to bylo neuvážené,“ řekl v Interview ČT24.
Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod