Končí Dočekal i nové vedení opery. Nesouhlasí s odvoláním Buriana

Praha – Nové vedení opery Národního divadla (ND) a Státní opery odmítá nastoupit do svých funkcí. Jeho členové nesouhlasí s dnešním odvoláním ředitele Národního divadla Jana Buriana, který byl ve funkci pouhý den. Podle nich se jedná o projev nekulturnosti. Rezignoval také umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal. Výpověď podali i herci Richard Krajčo, Ondřej Pavelka a David Prachař. Proti odvolání se postavil výbor Jednoty hudebního divadla Praha a Herecká asociace. Umělecký šéf baletu Petr Zuska svou rezignaci zvažuje.

Nepochopitelný krok ministra podle Dočekala uvrhne divadlo na neodhadnutelnou dobu opět do krizového stavu. Dočasné vedení nemůže řešit závažné otázky aktuálního stavu o to méně budoucího uměleckého směřování ND, uvedl Dočekal v otevřeném dopise.

„Jste třetím ministrem kultury v řadě, který zcela nezdůvodněně odvolal ředitele Národního divadla. Jsme tím znechuceni. Tato vláda se prohlašuje za vládu odborníků. Vy jste svým krokem na veškerá odborná hlediska zcela rezignoval. Zdiskreditoval jste tak definitivně funkci ministra kultury,“ píše Dočekal. Podle něj je ministr o situaci v Národním divadle mylně informován.

Nový tým opery ani nenastoupí

Do funkce dnes odmítlo nastoupit nové vedení pražské opery. Ministrův krok prý destabilizuje chod Národního divadla a prohloubí vleklou krizi operního souboru. „Protože jsme součástí koncepce personálního a provozního zabezpečení opery Národního divadla a Státní opery, spojených s odvolaným ředitelem docentem Janem Burianem, vyjadřujeme mu tímto plnou podporu, odmítáme kroky ministerstva kultury a na své funkce rezignujeme,“ uvedlo vedení opery ve společném prohlášení.

„Myslím, že to je pro nás pro všechny velké překvapení, protože jsme se připravovali několik týdnů s panem docentem Burianem na převzetí opery a věnovali jsme se tomuto tématu skutečně velmi,“ uvedla Silvia Hroncová, ředitelka opera Národního divadla a Státní opery.

Kromě Silvie Hroncové rezignovali na své funkce také umělecký ředitel obou operních souborů Petr Kofroň a hudební ředitelé Robert Jindra a Martin Leginus. Do funkce nastoupili dnes spolu s novým ředitelem Burianem. Současné vedení Opery Národního divadla tedy představuje šéfdirigent Jaroslav Kyzlink.

Orchestr a Sbor Státní opery oznámili, že vzhledem k odvolání šéfa ND Buriana pozastavují stávkovou pohotovost, jejímž cílem bylo odmítnutí transformace divadla. Právě tlak odborů může Balvínovo rozhodnutí osvětlit.

„Toto se vymyká všemu“

Šéfovi baletu Petru Zuskovi připadá odvolání ředitele Buriana nehorázné. V současné době je na zahraniční dovolené a dnešní zpráva byla pro něj šokující. „V tuto chvíli nejsem schopen říct, jestli rezignuji, ale nevylučuji vůbec nic, protože toto se skutečně vymyká všemu. V podstatě rezignaci nevylučuji,“ reagoval Zuska.

  • „Myslím, že Jan Burian by byl pro Národní divadlo v tuto chvíli velmi pozitivní osobností, protože je to zkušený divadelník a dobrý manager,“ dodal zklamaný Zuska: „To, co se stalo, je strašně špatně. Mám pocit, že ministerstvo kultury se rozhodlo Národní divadlo zničit.“

Ministr kultury Balvín jako důvod pro odvolání ředitele Buriana uvedl, že jeho jmenování nevzešlo z výběrového řízení. Zároveň naznačil, že podobný krok chystá i v případě designovaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Buriana jmenovala počátkem roku tehdejší mistryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) po sporech kolem náhlého odvolání ředitele Ondřeje Černého loni v září. V případě Fajta se Hanáková rozhodla nevypisovat výběrové řízení, vybírala z kandidátů z předchozích konkurzů na šéfa NG a rozhodla v době, kdy byla její koaliční vláda v demisi.

Už na konci června apelovali na Hanákovou členové grémia ministryně kultury, kteří měli šéfa NG doporučit, aby vzhledem k demisi vlády ve výběru nepokračovala.