RED 2 - Razantně Explodující Důchodci podruhé v akci

Nevandrujte do důchodců, co byli kdysi elitními vládními zabijáky, nebo přijdete k úrazu! Takový penzista Frank Moses je v zásadě prostý člověk, co má v zásadě prosté potřeby: Jídlo, zabíjení, sex a jídlo, zabíjení… Ale teď už hodně dlouho (vlastně od prvních RED v roce 2010) nikoho nezabil. Lidi to sice pokládají za plus, ale jemu to ničí killerskou fazónu a vztah s dychtivou Sarah Rossovou, která po něm chce oddanou lásku, adrenalinové zážitky a (skoro)smrtelné nebezpečí. V téhle docela nabušené „dvojce“ se tohohle mixu dočkáte vy i ona.

Frankovi se poklidný důchod s grilováním, stříháním trávníku a nakupováním v supermarketu nijak nezajídá. Jenomže když na parkovišti před sámoškou a jeho nevěřícíma očima explodovalo auto s jeho nejlepším kámošem a bývalým, poněkud paranoidním kolegou Marvinem Boggsem (kdo by také nebyl paranoidní, když do vás CIA kdysi pumpovala koňské dávky LSD) Frankovi došlo, že to takhle nemůže nechat! A že bude muset dát původní tým nebo alespoň jeho zbytky znovu dohromady, a předvést starou, dobrou a účinnou rukodělnou práci, protože jinak by si důchod dlouho neužil.

A tak je tu znovu máme! Bývalého speciálního agenta CIA Franka Mosese (Bruce Willis na parketě, která mu sedí), jehož nejlépe charakterizuje lakonická, ale proklatě výstižná a oprávněně varovná poznámka v jeho osobním spise: „Retired Extremly Dangerous – Penzionovaný extrémně nebezpečný!“ A takový Frank, když ho naštvou, zmrví mu grilování nebo chtějí pocuchat milovanou Sarah, opravdu je! Marvin (ujetého killera si užívající John Malkovich) je jinej, což je tak trochu synonymum pro divnej. Je to malinko paranoik, trochu hysterik a vcelku úchyl, schopný čehokoli, včetně oblíbeného předstírání vlastní smrti. V akci je na něj spolehnutí, že necukne, ale jeho nevypočitatelnost z něj činí neřízenou střelu a nebezpečného parťáka, na něhož je třeba si v terénu dávat bacha. Po čase k nim ještě přijde tvrdit oldschoolovou muziku stále elegantní a stále nebezpečná ostřelovačka Victorie (úžasná Helen Mirrenová), které smrt pořád sluší, ale pořád jí tahle nenažraná Zubatá nemůže dostat. Původně si ji najala britská MI6, aby prudícím gerontům sfoukla svíčku, ale je to kámoška, která na tohle nemá žaludek, a tak dala MI6 kopačky a narukovala zpátky do Frankova týmu, který zaručoval, že bude legrace (a to nejen proto, že tenhle opus je veden jako akční krimi komedie).

  • RED 2, 2013, Režie: Dean Parisot zdroj: Bontonfilm
  • Helen Mirrenová zdroj: Bontonfilm

Kromě ní je ovšem na stejný terč paralelně vyslán (pro změnu papaláši ze CIA) momentálně nejlepší nájemní vrah, který je na trhu k mání, bývalý severokorejský rozvědčík Han (správně zaťatý Byung-hun Lee, který to dělá nejraději s rotačním kulometem) a s Frankem má starý, otevřený účet. Důchodci na válečné stezce to nebudou mít lehké, ale nemají na vybranou, protože někde v Moskvě (nejlépe v samotném Kremlu) již tiká pekelný stroj pošahaného génia, doktora Edwarda Baileyho (Lecterovsky démonický Anthony Hopkins), kterého dokáže zastavit jen ten, kdo na to má.

Řekl bych, že změna na režijním křesle, kde poněkud vlažnějšího Roberta Schwentkeho, jenž před třemi roky spáchal „jedničku“, vystřídal Dean Parisot, roztomilým akčním gerontům prospěla. A sázka na akci a bondovsky laděné dobrodružství s romantickou zápletkou, kterou půvabně šmodrchá Frankův hřích z minula, ruská agentka Katja (elegantní Catherine Zeta-Jonesová) vyšla! Starosvětsky střižená akce, vyvolaná znovuvzkříšením staré mise Rulík, na sebe nenechá dlouho čekat a dokáže téměř celé dvě hodiny držet slušné tempo a všichni jsou tu těmi, kterými mají být a dělají to, co mají dělat. Rádi jim to věříme a oni to do nás naperou čistou žánrovkou, ze které se radujeme skoro stejně upřímně jako oni, když tuhle odvázanou ptákovinu natáčeli. Tahle sdílená radost je příjemným bonusem, který RED 2 nabízejí všem, kteří se nebudou hnípat v jednoduchém příběhu, upozorňovat na předpověditelnost jeho peripetií, případně prvoplánovitě aktuální zapojení íránské ambasády.

  • Bruce Willis a Mary-Louise Parker zdroj: Bontonfilm
  • Catherine Zeta-Jones zdroj: Bontonfilm

Když předhodíte i vcelku průměrný scénář (pod nímž jsou znovu podepsáni Erich a Jon Hoeberovi) zralým a charismatickým hollywoodským ranařům, dokáží z něj vyždímat i to, co v něm není. Je evidentní, že Parisot téhle odrostlé herecké elitě prozíravě nechal prostor i volnou ruku, aby se odvázali a ledacos dopověděli za sebe a po svém, a oni tak s potěšením a nadhledem činí. RED 2 není oslnivá pecka, kvůli které je třeba přepisovat dějiny žánru. Karty s nimiž se tu hraje nejsou sice nečekaně překvapivé, ale od začátku poctivě rozdané a v žádném případě cinknuté, což je třeba chápat jako něco, co v současné filmové produkci není zas až tak samozřejmé. Tahle odbržděná seniorská jízda má eleganci, švih a spád, a může vás v tomto parném létě docela osvěžit, nekomplikovaně pobavit a inspirovat k diskusím, zdali toto není právě ten případ, kdy „dvojka“ ještě o něco překonává „jedničku“.

RED 2/RED 2

USA 2013, 116 min., české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Dean Parisot. Scénář: Jon Hoeber, Erich Hoeber. Kamera: Enrique Chediak. Hudba: Alan Silvestri.

Hrají: Bruce Willis (Frank Moses), Mary-Louise Parkerová (Sarah Rossová), Helen Mirrenová (Victorie), John Malkovich (Marvin Boggs), Catherine Zeta-Jonesová (Katja), Byung-hun Lee (Han).

V kinech od 1. srpna 2013

Vydáno pod