Sázavafest tentokrát zakotvil ve Světlé

Světlá nad Sázavou - Britská skupina Hadouken! spolu s domácí kapelou Kryštof jsou zřejmě největšími lákadly třídenního hudebního festivalu Sázavafest. Začal ve čtvrtek za zpřísněných policejních opatření ve Světlé nad Sázavou. První den patřil především českým a slovenským interpretům. O slavnostní zahájení v reggae stylu se postarali slovenští Polemic a na hlavní scéně vystoupila také skupina Wohnout, ústečtí UDG nebo Visací zámek.

Na festivalu dále vystoupí kapela Falco Tribute Band se členy původní skupiny legendárního rakouského zpěváka Falca a britští Headliners, z domácí scény diváci uslyší mimo jiné skupiny Tata Bojs nebo Sto zvířat.

Na čtyřech hlavních scénách vystoupí téměř 140 domácích i zahraničních kapel a vystřídat by se tu mohlo až 20 tisíc návštěvníků. Počet obyvatel sedmitisícové Světlé se tedy může i ztrojnásobit. Policie proto do akce nasadila nejmodernější kamerové monitorovací vozidlo, psovody a výrazně posílila také pěší hlídky. „Jelikož je tu kaskáda rybníků v blízkosti areálu, tak jsou připraveni i policejní potápěči,“ uvedl policista Aleš Indra.

Park na okraji města za řekou Sázavou má rozlohu 18 hektarů. Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek nemá obavy, že by tisíce očekávaných návštěvníků ve městě působily problémy. „Jsou i hlasy lidí, kteří mají  obavy o nádherný park, ale ty plusy jsou obrovské,“ říká starosta.

Začal Sázavafest (zdroj: ČT24)

Pro návštěvníky vzniklo v blízkosti zámku stanové městečko. „Krásné přírodní prostředí takřka v centru města je hlavní devizou festivalu,“ uvedl Marek Slabý z organizačního týmu. Sázavafest se ve Světlé nad Sázavou koná poprvé a organizátoři i radnice mají zájem, aby ve městě zakotvil natrvalo. Festival tak již popáté změnil místo svého konání.

Akce začínala v Týnci nad Sázavou, pokračovala v Sázavě a v Kácově na Kutnohorsku, kde se konal jubilejní desátý ročník. Poslední dva se uskutečnily v prostorách bývalých kasáren v Benešově. Letos tedy přivítá návštěvníky festivalu prostředí zámeckého lesoparku ve Světlé.