Andělé doletěli ke svým cílům

Praha - Výroční ceny Akademie populární hudby Anděl Allianz za loňský rok získali zpěvák Matěj Ruppert, zpěvačka Aneta Langerová a skupina Chinaski. Objevem roku se stala Markéta Irglová. Do Síně slávy akademici uvedli in memoriam zpěváka Karla Černocha, který loni v prosinci ve věku 64 let podlehl rakovině. Celkem tři Anděly získala kapela Monkey Business - za popové album roku, videoklip roku a nejlepší obal roku.

Ocenění převzali zlaté sošky anděla se šalmají z dílny výtvarníka Jaroslava Róny v pražské O2 areně. Večerem stejně jako v loňském ročníku provázel frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. 
    
„Jsem naprosto šťastnej,“ vzkázal své rodině zpěvák Matěj Ruppert, když děkoval za ocenění. Pro sošku anděla na pódium přišel dnes večer celkem čtyřikrát. Jeho kapela si totiž vysloužila Anděla za Album roku v kategorii pop a dance za svou desku Objects Of Desire And Other Complications. Za ni převzala i ocenění za nejlepší obal roku. Zabodovala i s videoklipem k písničce Kit Bike režiséra Pavla Mrázka. Z pěti nominací tak kapela proměnila čtyři. 
   
Vítězka první české Superstar Aneta Langerová má doma už dva zlaté Anděly za rok 2004, kdy byla zpěvačkou i objevem roku. Langerová přiznala, že letošní ocenění vůbec nečekala. „Jak vidíte, jsem velmi rozklepaná, protože jsem fakt nevěřila, že tu cenu dostanu,“ řekla poté, co si došla na pódium pro cenu. „Celý rok se pořád někde psalo, že je všechno špatně, tak jsem si říkala, že budu asi muset ještě chvíli počkat a trochu víc zabojovat, abych něco mohla získat. Teď mě to prostě zaskočilo, asi nejvíce ze všech cen, které jsem kdy dostala,“ dodala rozechvěle zpěvačka.

Jako nejlepší skupinu loňského roku akademici vybrali Chinaski. „Máme za sebou náročný rok. Vydali jsme desku, jeli jsme na turné. Sedmička nám asi přinesla štěstí. Jsme rádi, že to ocenili i kolegové z branže,“ řekl frontman skupiny Michal Malátný.
   
Do hudební Síně slávy vstoupil nedávno zesnulý zpěvák Karel Černoch, za něhož ocenění převzala jeho dcera Tereza. Podle ní by její otec považoval cenu za satisfakci, protože prý míval někdy pocit, že patří do starého železa. „Neměli bychom zapomínat na ty, kteří položili základy české populární hudby,“ řekla Černochová, která v minulosti vystupovala v triu Black Milk a nyní zpívá sólově.
   
Sošku za objev roku dnes k americkému Oscarovi přidala zpěvačka Markéta Irglová. Se svým partnerem, písničkářem Glenem Hansardem, získala před nedávnem cenu americké filmové akademie za filmovou píseň Falling Slowly. Cenu převzal zpěvaččin manažer, Irglová poděkovala jen ze záznamu. Skladbou roku se stala píseň Pěšáci skupiny Tatabojs.
        
Rockovým Albem roku byla vyhlášena deska Dreamer od skupiny Sunshine. Muzikanti si cenu podle Krajča nechtěli přijít převzít, převzal ji proto za ně. Nejlepší zvuk měla loni podle akademiků skladba Sváteční skupiny Čechomor. Anděla převzal zvukový mistr Andrej Lažo. Cenu DVD roku získal Strážce plamene v obrazech Petra Hapky a Michala Horáčka, na němž se podíleli různí režiséři. Podle Krajča loni v Česku vydalo své hudebně-filmové nosiče jen 15 různých interpretů. Za hudební událost loňského roku akademici považovali loňský festival Rock for People.
 
Poprvé se české hudební ceny udělovaly v roce 1991, ještě jako československé. V letech 1992 až 1996 pak muzikanti dostávali malé keramické gramofonky na akci Gramy. Od roku 1997 se udělují zlaté Rónovy sošky andělů.