Rusnok dělá za situací v Národním definitivní tečku. Zatím bez herců

Praha - Premiér Jiří Rusnok se sešel s ředitelem Národního divadla v Praze Janem Burianem a potvrdil dohodu o jeho setrvání ve funkci. Burianovy podmínky přijal minulý týden ministr kultury Jiří Balvín, který šéfa hlavní české scény nečekaně odvolal. Za to se na něj snesla kritika politiků i kulturní obce. Premiér mu pak nařídil Buriana vrátit do funkce. Situace v Národním divadle však zůstává kritická: kvůli protestní výpovědi mnoha herců je ohrožen začátek nové sezony.

Rusnok dnes řekl, že jej celá situace velice mrzí a Národní divadlo zůstane jednou z priorit jeho vlády. „Chci poděkovat řediteli Burianovi za vstřícnost, s jakou přistupoval k dosavadním jednáním. A za to, že se nepřipojil k lidem, kteří kladli ultimativní požadavky. Byl bych rád, aby toto naše dnešní setkání bylo považováno za definitivní tečku složité situace v ND. Pan ředitel má u mě kdykoliv otevřené dveře, jsem připraven být nápomocen stabilizaci situace na naší přední umělecké scéně,“ uvedl premiér ve svém prohlášení.

Zároveň Rusnok poděkoval dramatikovi Pavlu Kohoutovi, který se podle něj v emotivně vyhrocené atmosféře osvědčil jako „velmi dobrý mediátor“. „Tímto mu děkuji a přeji mu po drobné nehodě brzké uzdravení,“ uvedl Rusnok.

  • Premiér Jiří Rusnok tak definitivně potvrdil Jana Buriana jako legitimního ředitele Národního divadla v Praze. „Vývoj potvrdil, že můj mandát je legitimní a vznikl korektně a poctivě a bylo to jasně řečeno ministrem kultury i premiérem,“ uvedl po dnešním jednání s premiérem pro ČT24 Burian.

Burian dále ČT24 prozradil, že s premiérem mluvili také o konkrétních problémech divadla, včetně finanční situace. „Probrali jsme kroky, které nás čekají v nejbližších týdnech a měsících. To jest řešení problémů, které vyplývají z toho auditu, problémy inscenací a financování některých drobnějších věcí v Národním divadle a řešení mzdového limitu,“ říká Burian. Nedávno provedený audit poukázal na nesrovnalosti ve finacování první scény.

Rozhovor s Janem Burianem (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Jiří Balvín v pátek přijal podmínky, které si kladl nový ředitel ND Jan Burian pro své setrvání ve funkci. Akceptoval mimo jiné legitimitu výběrového řízení, na jehož základě byl Burian jmenován, a existenci garanční rady, která bude mít za úkol do budoucna prostředkovat jednání mezi ministerstvem a vedením Národního divadla.

Balvín také uznal, že otázka budoucího fungování Národního divadla, stejně jako dalších příspěvkových organizací, je úkolem pro příští vládu s plným politickým mandátem. Podle Buriana tak byly vytvořeny podmínky, aby česká první scéna mohla opět normálně fungovat.

Podmínky si ředitel Burian dal minulý týden poté, co byl po svém náhlém odvolání navrácen do funkce. Balvín odvolal Buriana v den, kdy se ředitel ujal úřadu. Ministr si za to vysloužil kritiku politiků i kulturní obce. Premiér Rusnok mu pak nařídil vrátit ho do funkce, což se druhý den stalo.

Situace v činohře je stále kritická

Situace v divadle se koncem týdne zklidnila i poté, co vzalo zpět svou rezignaci umělecké vedení divadla. Kritická situace je nadále v činohře, kde dala na protest proti odvolání Buriana zhruba polovina souboru výpověď.

  • „Předpokládám, že většina herců se do Národního divadla vrátí, ale musí to potvrdit oni. Někteří se nevrátí, z nich někteří budou s námi v některých inscenacích spolupracovat a někteří nikoliv,“ uvedl Burian.

O možnostech řešení odchodu herců má šéf činohry Michal Dočekal informovat do konce týdne. „Budu se snažit, aby škody byly co nejmenší, ale ty ekonomické budou v každém případě,“ říká Dočekal. Některé škody jsou však podle něj nevratné, kauza se odrazí na pověsti české první scény i na návštěvnosti, bude mít vliv i na hospodaření.

Vydáno pod