John Mayall vstoupil do trutnovského kmene

Trutnov - Dva dny před začátkem Open Air Festivalu Trutnov rozbil poblíž svůj pojízdný vigvam „král bílého blues“ John Mayall, který je hlavní hvězdou letošního ročníku. Český Woodstock se koná pošestadvacáté, začíná dnes a Mayall prý osobně bude vítat první návštěvníky.

Hned první den se také lidé mohou těšit na jeho vystoupení, na pódiu se objeví půl hodiny před půlnocí. Poslechnout si na úvod lze také Čankišou, Visací zámek, Blanku Šrůmovou z Tiché dohody nebo Vlastu Redla ve spojení s Fleretem. 

V programu, v němž organizátoři tradičně neprozradili časy jednotlivých vystoupení, zahraje také bard českého folku a trampské muziky Wabi Daněk, kapela WWW či David Koller, který si mimo jiné zabubnuje i s Jasnou Pákou. Zpoza hranic dorazí punkoví The Damned, alžírsko-francouzský etno rocker Rachid Taha a syn slavného krále reggae Boba Marleyho Julian.

Šestadvacátý ročník festivalu s undergroundovými kořeny je věnován obětem násilného poválečného odsunu. Ekumenická bohoslužba za oběti dnes přehlídku zahájí, k tématu přispějí také debaty s pamětníky, historiky a promítání snímků dokumentaristy Davida Vondráčka, který se odsunu věnoval ve snímcích Zabíjení po česku nebo Řekni, kde ti mrtví jsou.