Roald Dahl vymyslel i kouzelnou továrnu na čokoládu

Oxford (Británie) - Britský spisovatel norského původu Roald Dahl zemřel 23. listopadu 1990. Bývá označován za mistra černého humoru a vynikajícího vypravěče. Nejznámějším se stal díky svým originálním povídkám, jež vydal v devíti souborech, například Líbej mě, líbej či Milostné rošády. Patřil ale také k populárním spisovatelům dětské literatury.

Podle jeho knihy Karlík a továrna na čokoládu byly natočeny dokonce dva filmy. První z roku 1971 nesl název Pan Wonka a jeho čokoládovna. Druhý snímek z roku 2005 má týž název jako Dahlova pohádka a hereckým výkonem jej ozdobil Johnny Depp. Pro dětské čtenáře Dahl napsal celkem 19 knih. Na svém kontě má spisovatel i romány - Můj strýček Oswald, Hon na lišku a řadu televizních i filmových scénářů.

Narodil se norským rodičům 13. září 1916 ve velšském Cardiffu. Po dokončení školy nastoupil u firmy Shell a stal se jedním z obchodních zástupců pro oblast východní Afriky. Druhou světovou válku absolvoval u letectva. Hned na počátku ale havaroval. Když v roce 1940 letěl z Libye, měl přistát na přistávací ploše 48 km jižně od Mersa Matruh (egyptský přístav). Ale nemohl přistávací plochu najít, navíc mu docházelo palivo a přicházela noc, takže musel nouzově přistát v poušti.

Naneštěstí podvozek jeho letounu zavadil o kámen a letadlo ztroskotalo. Dahl měl frakturu lebky a dočasně oslepl. Havárii později popsal v autobiografickém díle Going Solo (v češtině zatím nevyšlo). I když začal opět létat a dokonce dosáhl několika sestřelů, jeho kariéru pilota následky zranění brzy ukončily. Do konce války pak pracoval jako zástupce leteckého atašé v USA. Už tehdy publikoval jak osobité pohádky, tak tvorbu pro dospělé. Později se živil již výhradně psaním literatury.

  • Přebal DVD Karlík a továrna na čokoládu zdroj: Bonton
  • Přebal knihy Hon na lišku zdroj: Volvox Globator